Savjeti - Boje i lakovi

Boje: crvena i crna

Boje: crvena i crna

Crvena boja je simbol ljubavi, strasti, ali i krvi i vatre. Izaziva snažne emocije i pobuđuje na aktivnost. Koristi se kao poticaj radnoj energiji, ali i buđenju emocija. Dizajneri je rado primjenjuju, sa promjenjivim uspjehom. Odlično se slaže sa većinom boja, ali caruje u bijelo-crnim i sivim prostorima.

Boje: plava i ljubičasta

Boje: plava i ljubičasta

Plava boja čini većinu našeg okruženja i skladno živimo sa njim. Otrgnuta od neba i mora, u eksterijerima je prijatna kada podsjeća na boje iz prirode. Simbolizira mir, hladnoću, zatvorenost u sebe, sklonost ka sanjarenju. U engleskom jeziku ista riječ (blue) koristi se za plavu boju i „tugu“.

Boje: žuta i zelena

Boje: žuta i zelena

Žuta boja je najtoplija i simbolizira svjetlo čiji je izvor Sunce. Snažno je optimistična i dinamična. Preporučuje se za male prostorije i sobe za mlade. Ublažava se bijelom, izbjegavaju se zeleni karakteri i jake žuto-narandžaste kombinacije.

Kako izabrati boje

Kako izabrati boje

Izbor boja u stanu usklađuje se sa željama i navikama domaćina. Dizajner ne nameće svoje omiljene boje. On poznaje pravila slaganja boja, odnose svijetla i tonova, zna modne trendove, ali i kako pojedine boje utiču na raspoloženje.

Tople i hladne boje

Tople i hladne boje

Osnovni utisak i atmosferu svakog prostora diktiraju boje, vještina njihovog kombiniranja, kao i usklađenost sa elementima namještaja i dekorativnim predmetima.

<< 1234 >>