Bagar.hr, početna stranica
O nama Ponuda Prodajna mjesta Reference Kontakt
SAVJETI - BOJE I LAKOVI

» Mali trikovi za lakše bojanje 1.dio

Nemojte žuriti sa bojanjem prostorije. Planirajte dan za popunjavanje pukotina u zidovima, rupa od čavlića i izravnavanje zidova. Glet masi treba vremena da se osuši, pa nećete trošiti vrijeme nepotrebno.
Pripremite alat prije početka bojanja. Pronađite sve potrebno za kvalitetno bojanje prostorije.
Za bolje rezultate proučite koji alat vam je potreban s obzirom na vrstu boje.
Kist od prirodnih vlakana služi za uljane boje. Prirodna vlakna će se natopiti vodom u boji na bazi vode i neće dobro bojati.
Noviji sintetički kistevi su napravljeni za boje na bazi vode ili latex boje, ali mogu služiti za sve boje koje se nalaze na tržištu. Valjak za bojanje sa plastičnom bazom trajati će duže od valjka sa kartonskim središtem. Izaberite valjak sa gustim kratkim dlačicama za ravnu teksturu, a valjak sa dužim dlačicama za grublje zidove sa teksturom.

» Bojanje kupaonice – 4. dio

Soboslikarsko ličilaćki radovi zahtjevaju i adekvatnu i temeljitu pripremu,kako bi se izbjeglo uništavanje namještaja,kupaonskih elemenata i svih drugih predmeta.
Prije svega kupaonicu treba isprazniti, iznijeti kupaonski namještaj i elemente sa zidova i skinuti luster, odnosno plafonjeru.
Gornje zidne elemente treba skinuti sa zida, a perilicu za pranje rublja i sušilicu za rublje iznjeti ukoliko je prostorija vrlo male kvadrature.
Ako je rječ o većoj kupaonici tada se pomiću na sredinu kupaonice.
Nakon toga se podovi zastićuju najlonom,koji mora biti potpuno novi kako nebi kroz rupice i ostećenja prodirala boja na zastićenu površinu.
Ukoliko je u kupaonici tuš kabina koja je iznutra obložena pločicama koje ne skidamo, tada se vrlo precizno i temeljito kabina mora zaštititi najlonom te obljepiti samoljepljivom trakom.
Prekidače i električne utičnice zaštititi samoljepljivom trakom, a zrcala, zavjesu za za kadu i drzač za zavjesu također ukloniti.
Ako neki predmet nije moguće ukloniti onda se liči oko njega.

» Bojanje kupaonice – 3. dio

Kako su se tapete ponovo vratile u modu dizajniranja interijera, tako nisu ni zaobišle ni kupaonu, odnosno wc.
Osobito kada su ove dvije prostorije odvojene, tapete mogu na vrlo zanimljiv i elegantan naćin ukrasiti wc, gdje nema previše vlage kao primjerice u samoj kupaoni.
Tako postoje vodootporne vinilske tapete, fantastičnih uzoraka koje odlično podnose visoku razinu vlage i mogu savršeno upotpuniti kupaonicu.
Cvijetni uzorci, motivi iz prirode, zanimljive fototapete sa prikazima oceana, egzotičnih krajeva i slično tako mogu postati dio vaše male oaze za opuštanje.

» Bojanje kupaonice – 2. dio

Naime, pojavljivanje mrlja od vlage i gljivica u kutovima i pocenito zidu ne samo da izgleda ruzno, vec moze stvoriti i zdravstvene probleme poput alergije. kako se zidne povrsin e u kupaonici najcesce oblazu keramickim plocicama ,tako u vecini slucajeva ove mrlje nisu vidljive, ali su tu. tak kod adaptiranja kupaonice, kada se skinu plocice mozete vidjeti gdje prodire vlaga i time locirati problem. dakle, ukoliko su sanitarije stare i dotrajale, potrebo ih je obavezno zamjeniti novima jer u suprotnom vlaga i dalje zivi i bez obzira na bilo koja preventivna sredstva, ona ce i dalje prodirati. ukoliko kupaonicu ili wc zelite samo oliciti, bez postavljanja keramike, tada vam na raspolaganju stoje specijalne perive boje za vlazne prostorije, ili tapete sa visokom razinom vodootpornosti.

» Bojanje kupaonice – 1. dio

Svaka promjena je uvjek dobrodošla jer može osvježiti našu kulturu življenja i učiniti naš dom privlačnijim i ugodnijim mjestom za stanovanje.
Ponekad je dovoljno preurediti samo jednu prostoriju i tako zadivoljiti želju za promjenom. Kuponica i wc su prostorije u kojima se opuštamo, održavamo higijenu, obavljamo druge radnje u smislu održavanja lijepog izgleda i tjela.
Ličenje kupaonice ili wc-a je vrlo povoljan način davanja potpuno novog izgleda istoj. Nova boja ili nove zidne obloge mogu uvelike promjeniti i uljepšati kompletni izgled, sa istom sanitarijom (ukoliko nije dotrajala).
Te su prostorije često izložene velikoj količini vlage i špricanju vode pa ih je potrebno na adekvatan način oličiti.
Često je slučaj starih i dotrajalih sanitarija, koje se bez obzira na bilo koju drugu promjenu moraju zamjenitit novim.

» Bojanje poslovnih prostora – 2. dio

Crvena, narančasta i žuta boja ce aktivirati vas rad i energiju, a dominantna siva ili svjetloplava stvoriti ravnotežu energičnih boja.
Kako bite preuredili radno mjesto zovite stručnjaka ukoliko je vaše radno mjesto u domu, time ćete postići profesionalnu i ozbiljnu atmosferu.
Prije svega predhode pripreme prostorije za ličenje.
Ovisno o vrsti posla tako ce i boje ma odgovarajuci način biti odabrane kako bi prikladno upotpunile taj prostor.
Primjerice ako je riječ o frizerskom salonu ili salonu za uljepšavanje tada je šarenilo poželjno, poput ružičaste i ljubičaste boje, dok ce u stomatološkoj ordonaciji ipak prevladati pastelne boje.
Sobe za sastanke slobodno ukrasite apstraktnim i ekspresionističkim motivima i bojama jer će na zanimljiv način razbijati dosadu i uspavanost.

» Bojanje poslovnih prostora – 1. dio

Većinu svog vremena provodimo na radnom mjestu, bilo to u uredu ili u sklopu kuće. Na naše raspoloženje i produktivnost utječu mnogi faktori a boja je samo jedna od njih.
Ukoliko se u radnom mjestu osjećamo ugodno i zadovoljno veći će biti i naš radni učinak.
To nam govori kako radno mjesto mora biti lijepo uređeno, bez klaustrofobije i osjećaja tjeskobe.
Minimalizam u dizajniranju radnih mjesta i poslovnih prostora nameće hladne i neutralne boje kao dio tog interjera a sa sobom povlači osječaj otuđenosti i ravnodušnosti.
Jednolične i svijetlije nijanse boja stvaraju umirujući osjećaj i kontra produktivne su jer za rad trebaju dinamični i topli tonovi.

» Boja kao zaštita od požara – 2. dio

Nakon dobro pripremljene podloge, nanosi se kistom, valjkom ili štrcanjem u dva ili tri sloja, a pri sušenju ju treba zaštititi od kiše i vlage, kako ne bi izgubila protupožarna svojstva.
Razrjeđuje se čistom vodom, a zbog zaštite od utjecaja vlage i mehaničkih oštećenja treba kao završni sloj nanjeti lab boju. Pozadina se priprema brušenjem, otprašivanjem te po potrebi impregnriranjem. Glatke podloge je potrebno, prije nanošenja boje, grubo iszbrusiti poput lesonita.
Praktična namjena ove vrste boja, neka bude ograničena na područje svog djelovanja, jer u privatnoj namjeni u stabmenim objektima nije prihvatljiva po zdravlje ljudi.
Idealna je za područja izložena vatri, odnosno objektima karakterističnih oblika zapaljenja.
Svakako predstavlja zanimljivb i inovatan način zaštite površina od požara kroz jednostavan kemijski sastav.

» Boja kao zaštita od požara – 1. dio

Protupožarna boja namjenjena je isključivo industrijskim područjima, primjeni nosive građevinske konstrukcije T-nosača, revizijskim i kabelskim oknima te protupoižarnim stepeništima. Ne koriste se u privatnoj sferi, jer dodaci koji su joj primješani mogu izazvati zdravstvene tegobe, pri emitiranju kroz dugi niz godina.Ova vrsta boje izrađena je na osnovi specijalne disperzije sintetskog polimera te odgovarajućih soli, dodataka i punila.

Protupožarna svojstva se poiostižu primjesama zaštitnih sredstava otpornih na vatru, a uobičajeni su prije svega, organski spojevi fosfora. Poznato je halogenirajuće sredstvo za zaštitu od vatre, takozvani Tris-kloretilfosfat. Primjenjuje se za protupožarnu zaštitu unutarnjih površina i konstrukcija od drva i drvu sličnih materijala poput panel ploča, lesonita, šper ploča, izolacijskih ploča i ploča od iverice.

Djeluje po principu da premaz zahvaćen plamenom razvija gustu mikroporoznu pjenu, koja automatski djeluje kao izolator, te dulje vrijeme štiti podlogu od zapaljenja. Kod optimalne temperature i vlage zraka ne preko 80%, premaz kroz dulje vrjeme ne gubi protupožarna svojstva.Proizvodi se za sve podloge i lako se nanosi na površinu, koja mora biti čvrsta, bez labavih djelova starih naliča, bez masnoće i prašine.

Postojeće naliče koje sadrže pigmente i punila, dakle vapno, kreda i litopon, i sve ostale nepostojane prema kiselinama moraju se odstraniti.

» Boje za drvo i metal

Drvo i metal su materijali koji zahtijevaju posebnu zaštitu. Drvene površine je potrebno je zaštititi od propadanja uzrokovanih vlagom, gljivicama, insektima i drugim vanjskim činbenicima. U ponudi su razne boje i lakovi koji štite i ujedno ukrašavaju drvene površine, odnosno imaju zaštitno-dekorativnu funkciju.

Metalne površine je potrebno zaštititi od korozije, u tu svrhu u ponudi imate zaštitne temeljne premaze, te sredstva za uklanjanje korozije, nakon kojih je potrebno površinu tretirati antikorozivnim premazima. Osim zaštitnih temeljnih premaza koji se nanose ispod završne dekorativne boje, postoje i boje koje ujedno imaju i zaštitnu i dekorativnu funkciju.

Neke boje prilagođene su zaštitno dekorativnoj upotrebi i na drvenim i na metalnim površinama.

» Postavljenje zidnih naljepnica 3. dio

4.
Kad je cijela naljepnica sa prozirnom transfernom folijom zalijepljena za zid popeglajte karticom još jednom cijelu površinu naljepnice.
5.
Krenite lagano odljepljivati prozirnu foliju tako da je ne povlačite okomito sa zida nego povlačite uz zid. Ako nakon skidanja prozirne folije primijetite kakav balončić zraka na motivu uzmite iglu i probušite ga kako biste zrak istisnuli.
6.
Jednom kad je naljepnica na zidu ne može se odlijepiti kako bi se premjestila. Kad ćete htjeti odlijepiti naljepnicu uzmite sušilo za kosu i minutu zagrijavajte rub naljepnice (ili svaki komad naljepnice u slučaju da je ona u više dijelova). Kad je ugrijan lagano ga odlijepite i povlačite uz zid kako biste ga skinuli.
Naljepnicu ne preporučamo postavljati na vrućim mjestima kao npr. iznad štednjaka, radijatora, kamina i sl.

» Postavljenje zidnih naljepnica 2. dio

3.
Okrenite naljepnicu tako da je površina sa žutim kvadratima okrenuta zidu, a Vama je okrenuta strana kroz koju možete vidjeti motiv. Odredite gdje će se naljepnica nalaziti na Vašem zidu.
Naljepnicu možete početi aplicirati na 2 načina: Način postavljanja manjih naljepnica koje možete lako pridržavati (<70x70 cm): Odlijepite 5-10 centimetara bijele pozadinske folije tako da vinilna naljepnica s motivom ostane na prozirnoj foliji. Prozirnu foliju sa vinilom zalijepite na zid tako da je prozirna folija naprijed. Kad taj dio zapeglate karticom i istisnete mjehuriće zraka krenete lagano rukom od ispod povlačiti bijelu foliju dok drugom rukom zapeglavate prednji dio naljepnice.
Način postavljanja velikih naljepnica(>70x70 cm): Ljepljivom trakom zalijepite krajeve naljepnice 20 – 30 cm ispod gornjeg ruba naljepnice. Dio bijele folije iznad ljepljive trake pažljivo odlijepite tako da vinilna naljepnica ostane na prozirnoj transfernoj foliji. Bijelu pozadinsku foliju iznad ljepljive trake odrežite skalpelom.
Prozirnu foliju sa motivom lagano počnite lijepiti za zid tako da karticom povlačite od sredine prema vanjskom dijelu naljepnice i istišćete zrak. Kad je gornji dio naljepnice zalijepljen maknite ljepljivu traku i od ispod povlačite bijelu foliju a prozirnu zapeglavajte na zid.

» Postavljenje zidnih naljepnica 1. dio

1.
Pobrinite se da je površina na koju želite aplicirati naljepnicu glatka i da nema vlage.
Ukoliko je površina hrapava i neravna ili vlažna, naljepnica bi se mogla nepravilno zalijepiti ili odlijepiti odmah nakon postavljanja te se u tom slučaju neće moći ponovno zalijepiti. Preporučamo da površinu obrišete suhom krpom prije apliciranja naljepnice. Ukoliko postavljate naljepnicu na namještaj, stakla ili ogledala ne koristiti deterdžente na toj površini prije postavljanja naljepnice.
2.
Izvadite naljepnicu iz tube i raširite na stolu ili podu. Primijetiti ćete da se smotuljak sastoji od 3 dijela:
Bijela pozadinska folija na koju je naljepnica sa motivom zalijepljena, a koja sa stražnje strane ima iscrtane žute kvadrate, Prozirna transferna folija sa prednje strane naljepnice (sa strane s koje možete jasno vidjeti motiv koji želite aplicirati na zid), Između dvije spomenute folije nalazi se vinilna folija koja je zapravo Vaša naljepnica koja će biti zalijepljena na željenu površinu.
Uzmite bankovnu, osobnu ili sličnu karticu te dobro "ispeglajte" cijelu površinu naljepnice kako biste dobro zalijepili vinilnu naljepnicu za prozirnu foliju i pritom istisnuli balončiće zraka. Ukoliko imate naljepnicu sa više komada motiva (npr. set leptira) pojedine motive možete izrezati i razmjestiti gdje hoćete na željenoj površini. Nakon eventualnog izrezivanja ponovo popeglajte plastičnom karticom. Naravno, pri istiskivanju zraka molimo pripazite da "peglate" od sredine prema van kako bi taj isti zrak stvarno i izašao van.

» Kako odabrati boje

Nekoliko savjeta za odabir boja:
- svijetli tonovi povečavaju prostor dok ga tamni smanjuju (pri odabri treba obariti pažnju da ne pretjeramo sa presvjetlim tonom te dovedom do sterilnosti prostora)
- preporuak ja da se u manjim prostorima korsit neki od intezivnijih tonova
- previše šarenila u nekom prostoru, koje ne poštuje sklad tonaliteta, može rezultirati uznemironošću i nervozom.
Isto kao i što primjena umirujućih, skladnih tonova rezultira relaksacijom i smirivanjem.

Tako npr. identičnu boju možemo upotrijebiti u svim prostorima stanovanja, negdje u većoj, negdje u manjoj količini, negdje samo u detalju, i na taj način postići međusobno prožimanje prostorija različitih funkcija i namjena.

» Zidne tapete su opet "in" - 2. dio

Ukoliko doista želite biti u korak s trendom, jedan zid svog stambenog prostora ćete obavezno obložiti tapetama. Motivi mogu biti različiti.

Primjenom cvjetnih te apstraktnih geometrijskih oblika u kombinaciji različitih boja nećete nikako pogriješiti. Obzirom da su popularni naglašeni motivi s krupnim uzorcima, nikako ne preporučujemo oblaganje svih zidova u prostoru, već samo onog koji će biti naglašen.

Jaki motivi i atraktivni prikazi bit će istaknutiji i postići pravi efekt u prostoru gdje su ostale plohe zidova u smirenim i neutralnim bojama. Previše naglasaka na zidovima stvorit će konfuziju i atmosferu u kojoj se nećete moći opustiti. Stoga, budite oprezni u odabiru pravih ploha za oblaganje tapetama. Kod velikuh uzoraka preporučujemo bijelu podlogu tapete, koja će se povezati sa bijelim zidovima u prostoru, a kod sitnijih uzoraka dozvoljene su i dinamičnije kombinacije. Poželjno je da je boja okolnih zidova sastavni dio uzorka tapete. Na taj će se način postići veća povezanost prostora. Najbolji motivi za dnevne boravke su oni multiplicirani, jer ne privlače pozornost već samo ukrašavaju prostor.

» Zidne tapete su opet "in" - 1. dio

Bilo je razdoblja kada su bile više ili manje u trendu, možemo reći da su zidne tapete oduvijek bile neizostavni dio uređenja interijera. Danas, kada se susrećemo s različitim stilovima uređenja, bez obzira na trendove, svaki od njih može biti obogaćen upotrebom zidnih tapeta, koje će naglasiti pripadnost željenom stilu.

Današnji trendovi ponovo nameću primjenu zidnih tapeta, jer cvjetni, geometrijski, apstraktni motivi na zidovima, nezaobilazni su dio modernog uređenja prostora. Oslikavanje ovakvih motiva, multipliciranih na površini zida, bilo bi zaista komplicirano, ali je zato jednostavno i brzo ostvarljivo postavljanjem zidnih tapeta. Pojedina razdoblja su nosila sa sobom tipične motive pa tako i sada trend daje osobitosti i pravila korištenja tapeta.

» Odabir fasadne boje - 2. dio

Standardne pastelne boje koje se koriste za fasade su: svijetlo nebesko plava, blijedo žuta, blijedo ružičasta i boja kadulje. Ako želite izraženije, blještavije pastelne boje, probajte sa bojom lavande ili svijetlo koraljnom.

Izraženije boje
Ako ste u susjedstvu koje vam dopušta i ako volite izraženije, hrabrije i blještavije boje, imamo par opcija na raspolaganju za vas. Možete obojiti vaš dom u blještavu boju bez straha da će izgledati čudno ili da imate osjećaj nepripadnosti. To je odlična opcija za one koje imaju dom u modernom stilu ili suvremeno dekorirani dom.

Blještave boje koje izgledaju odlično na fasadi su: kobalt plava, tirkizna, burgundi, blještavo žuta, smaragdno zelena i boja trešnje.

» Odabir fasadne boje - 1. dio

Odluka o fasadnoj boji može biti izazov. Neki će se odlučiti za standardne neutralne boje, koje isto tako mogu predstavljati izazov zbog širokog spektra boje. Za ostale koje žele svjetlije tonove, odabir fasadne boje može biti zastrašujući. Ako imate na umu da postoje određene boje koje najbolje odgovaraju eksterijeru Vašeg doma, odabir će biti malo lakši.

Neutralne boje
Iako neutralne boje se mogu činiti standardnim i uobičajenim kada uzimamo u obzir fasadne boje, one su ipak praktične iz mnogostrukih razloga. Neutralne se boje uklapaju u svako susjedstvo, izgledaju dobro u svakom okolišu i jednostavno se čiste, izuzetak je blještavo bijela boja. Kada se nečistoća nakupi na kući obojanom neutralnom bojom, ona nije toliko vidljiva kao kod kuće koja je obojana svjetlijom bojom.

Pastelne boje
Kada želite samo dašak boje bez da se vaša kuća posebno ističe, razmotrite odabir pastelnih fasadnih boja. Pastelne boje djeluju ljupko, posebno na domovima koji su dekorirani u stilu „country“ ili „shabby-chic“.

» Obnova fasade

PRAVILAN ODABIR TEHNOLOGIJE I MATERIJALA KLJUČ SU TRAJNOSTI FASADE...

Stari zidovi puni su različitih mineralnih soli-salitre koja razara pogrešno odabrane nove fasade. Nova skupa fasada na vlažnom i zasoljenom zidu neće dugo potrajati. Nakon trajne zaštite od vlage i sušenja zida, potrebno je postaviti odgovarajuću žbuku otpornu na visoki sadržaj soli u starim zidovima.

Ispravan odabir tehnologije i materijala za obnovu moguć je tek nakon preciznih laboratorijskih analiza zida, vrste soli i njene koncentracije.

Posebno odabrana žbuka prema stanju i kemijskom sastavu zida jamči vam dugotrajnost, urednost i isplativost vaše investicije. Pukotine na fasadi na duže vrijeme često dovode do znatnih oštećenja u građevinskoj supstanci. Stoga treba popraviti i najmanje pukotine. Pukotinu treba najprije malo proširiti i ukloniti klimave ostatke na zidu. Ako je podloga suha, dodatno je navlažite. Tada utisnite masu ravnomjerno u pukotinu. Za to je najbolja posebna masa za brtvljenje fasada na bazi akrila. Ni u kojem slučaju nemojte uzimati silikon jer se boja na njemu neće održati. Višak mase odstranite, izravnajte još jednom sa čistom vodom i ostavite da se osuši.

» Obrada i bojanje kovane ograde – 1. dio

Staru kovanu ogradu ne treba često obnavljati, no čim primjetite da boja nestaje, a pojavljuje se hrda, najbolje je odmah stupiti u akciju. Najprije sa željeza uklonite sve što možete, ostarjeli lak i ispucali temelj, a hrdava mjesta obrusite do svijetlog metala, pazeći da ne bude pregrubih tragova. Za koordinirane djelove metala i naslage boja u teže dostupnim djelovima konstrukcije, u pregibima, kutovima i na ukrasima, čelična je četka najjeftiniji alat no zahtjeva snagu i strpljenje.

S metala uklonite sve slojeve, iz udubljenja gdje se ispod deblje naslage mogu skrivati hrdava gnjezda i nečistoće. Četkajte brzo i energetično u svim smjerovima, kako struganjem nebi u željezu ostale vidljive ogrebotine. Nakon toga sljedi obrada brusnim papirom za metal. Najlakše je obrusiti ravne djelove i bridove, pri čemu se ublazuju i greške nastale četkanjem. Gdje god možete, savijenim rubom brus papira obrusite kutove u sastavima ukrasnih elemenata i unutrašnje stranice izmedju tjesno postavljenih šipki.

» Zidnom dekoracijom do atraktivnog prostora – 3. dio

Drvene zidne obloge unose toplinu u prostor. Načini slaganja drva su različiti, a ovisno o slaganju, vrsti drva kao i završnoj boji, stvorit će se određeni ugođaji u prostoru. Boju i vrstu drva je moguće tematski vezati uz odabrani drveni namještaj ili drvo provući kroz detalje – zidnu oblogu, ručkice i nogice namještaja, dekorativne predmete, itd. Drvene zidne obloge mogu zauzimati samo dijelove ili kompletne zidne površine. S količinom drvenih obloga na zidu ne možete pretjerati, pogotovo jer ih možete slagati u različitim bojama, oblicima i dimenzijama te na taj način razbiti monotoniju većih ploha. Drvo u interijeru oplemenjuje prostor, pa će odabir ovakve vrste zidnih obloga zasigurno biti odlično rješenje.

Kao atraktivne zidne obloge možete iskoristiti staklo, koje će na određenoj distanci od zida, s ugrađenom indirektnom rasvjetom i dekorativno obrađenom površinom postati izuzetno efektno u prostoru. Osim dekorativne uloge, postaje i svjetleće tijelo te tako dodatno osvježava prostor. Staklene zidne obloge su izuzetno popularne u kuhinjama, u kojima se zidna površina iznad radnih ploha zaštićuje i dekorira različitim vrstama stakla.

Zidne obloge su sastavni dio interijera, a kreativnost ispoljena na zidnim površinama čini kompletan prostor interesantnijim i atraktivnijim. Mogućnosti dekoriranja zidova su neograničene, a primjenom zidnih obloga stvarate unikatne prostore prema vlastitim željama.

» Zidnom dekoracijom do atraktivnog prostora – 2. dio

Tapete u dječjim sobama trebaju biti su veselim motivima i živim bojama kako bi poticale dječju razigranost. Učestalim promjenama naljepnica možete na jednostavan način osvježiti prostor, a postavljanjem različitih motiva mijenjati i ugođaj.

Korištenjem kamena, kao zidne obloge, obogaćuje vizualno prostor, a kao dekorativni izričaj, može varirati od jednostavnog minimalističkog do raskošnog stilskog. Način primjene kao i konačna obrada kamena, koja definira završne efekte, ovisi o ukusima, potrebama i financijskim mogućnostima. Kamen se može slagati u sitnijem formatu i formirati rustikalniju i hrapaviju površina zida ili u većim komadima, koji tvore glatku, cjelovitu plohu zida.

Ovisno o željenom koloritu, pojedinac može odabrati od tamnih do potpuno svijetlih vrsta kamena u sjajnoj, mat ili hrapavoj završnoj obradi. Ljepota kamena u interijeru dolazi još više do izražaja u njegovoj kombinaciji s drugim materijalima – drvom, staklom ili metalom, a naglašava se formatom i načinom slaganja odabrane vrste. Iako pripada hladnim materijalima, kamen primjenjen kao zidna obloga, stvara tople ugođaje, naglašava ambijentalne vrijednosti i pojačava identitet prostora.

» Zidnom dekoracijom do atraktivnog prostora – 1. dio

Dekoracijom zidova pojačavaju se estetski doživljaji prostora. Primjenom tapeta, fototapeta, zidnih naljepnica, obloga od kamena, drva, stakla, bambusa, itd., stvaraju se ambijenti različitih stilskih odrednica i ugođaja prema vlastitim željama.

Tapete mogu biti izrađene od papirnatih, umjetnih ili tekstilnih vlakana, a osim dekorativne, imaju i zaštitnu ulogu. Da biste postigli željeni efekt, potrebno ih je postaviti na ravnu i očišćenu površinu zida te se pridržavati svih uputstava, ukoliko ih postavljate sami. Vaš životni prostor će sigurno dobiti novu dimenziju pravilno odabranim i dobro postavljenim zidnim tapetama.

Različitim zidnim dekoracijama obogatite dom
Cvjetni, geometrijski te drugi neobični motivi na zidovima, nezaobilazan su dio u kreiranju modernih interijera. Najbolji motivi za dnevne boravke su oni s multipliciranim uzorkom sitnijeg formata i svijetlih boja, jer ne privlače pozornost, ukrašavaju prostor i trendovski su vječni.
Pojedine plohe zidova spavaće sobe mogu biti obložene fototapetama s prirodnim umirujućim prikazima. Ovakvi prizori, uz primjenu odgovarajućih boja, poput nježno plave ili zelene, bit će pravo osvježenje, a vašu će spavaonicu pretvoriti u ugodan prostor za opuštanje i odmor.

» Veseli uzorci na zidovima

Želite li zidne površine osvježiti, a ne sasvim prebojiti, dobar način za to je nanošenje boje preko šablona, jer u tom slučaju zid postaje slikarsko platno koje možete ukrasiti s više ili manje likova te raznih geometrijskih i apstraktnih oblika.

Šablone možete i sami izrezati od kartona, primjerice, u obliku snježnih pahulja, božićnog drvca, Djeda Mraza, zvijezda...

Prvo, na foliji nacrtajte odabrani lik pomoću tzv. konturne boje ili konturpaste (zlatna, bakrena, itd.). Nakon što su se konture lika osušile i učvrstile (oko sat vremena), popunite ga nekom drugom bojom, idući dan kreaciju odlijepite s folije i ukrasite njom željenu površinu. Nježan pritisak prstima dovoljan je da sliku spoji sa zidom. Dalje sve ostaje na vašoj mašti i dobroj zabavi.

» Fantastično bojanje

Jednostavno bojanje je zastarjelo. U modi su kreativne tehnike, koje ponajviše izražavaju individualnost pojedine prostorije.
Možemo naći nekoliko dobrih razloga u prilog dizajniranju obojenih zidova. Tamne uglove kuće možemo oživjeti s toplim, svijetlim tonovima, a osunčane i prozračne prostore na neki način umiriti s nešto hladnijim bojama.

S planiranom upotrebom boja, tekstura i uzoraka, možemo utjecati na naše opažanje i tako postići da nam se pojedini arhitektonski elementi i cjelokupan prostor čine drugačiji. Drugim riječima, spretno obojani zidovi uzrokuju da se npr. manja soba optički poveća, a da prostor djeluje harmoničnije.
Uz subjektivan ukus pri izboru odgovarajuće boje, u dizajniranje zidova ubrajamo i strukturne elemente, uzorke i ukrase. Ovisno o tome koja se boja upotrijebi za zidove, manje strukture mogu djelovati većima ili obratno – velike strukture manjima. Prava boja može oživjeti istrošene, izblijedile površine, ili u novogradnji stvoriti uravnoteženu atmosferu s primjesom tradicionalnog i "stare patine".

» Oživite zidove oslikanim detaljima

Oslikavanje zidova posljednji je hit ukrašavanja prostorije. Iako se mogu kupiti šablone prema kojima samostalno crtate i bojate, postoje ljudi koji se bave upravo crtanjem raznih motiva na zidove. Situacija se mijenja pa sve više ljudi počinje primjenjivati nove trendove u svojim domovima. Zidovi su najveće površine koje imate na raspolaganju, stoga ih možete vrlo jednostavno iskoristiti kao dodatni prostor za dekoraciju. Nije nužno obojiti i oslikati cijeli zid, dovoljno je samo dio osvježiti ponekim detaljem i prostor ce postati potpuno svjež i nov.

Različitim zidnim ilustracijama i razigranim motivima spretno možete odjeliti ili istaknuti neki dio prostora te tako fokalnu točku usmjeriti kamo želite.

Bitno je koristiti boje vrlo visoke kavalitete koje omogućavaju 'disanje' zidova, otporne su na jaku svjetlost i imaju također otpornost na manji postotak vlažnosti.
U slučaju oslikavanja zidnih površina sa većim postotom vlažnosti koristi se tehnika impregnacije zidova koja boju čini postojanijom i otpornijom.

» Soboslikarski radovi - 2. dio

Ukoliko su vam zidovi u jako lošem stanju ili u malo lošijem, i potrebno vam je gletanje tj. izravnavanje zidova savjetujemo vas da platite nekoga tko to zna napravit. Ukoliko su oštećenja i površine manje te mislite da ih možete sami ispraviti tada i znate šta vam je potrebno te vam želimo mnogo sreće pri izvođenju radova.

Izravnavanje zidova naizgled je vrlo jednostavan posao, ali iziskuje nešto iskustva ili barem da ste vidjeli kako se to radi. Potrebna vam je i dobra masa za izravnavanje zidova koja mora biti idealno zamiješana s vodom u pravilnom omjeru niti pre gusta, a opet ne pre rijetka i naravno bez grudica.

Prije nego odjurite u obližnju trgovinu boja i lakova svakako treba pregledati zidove prije ličenja. Vlažni zidovi se moraju osušiti, a uzorak vlage treba pronaći i ukloniti. Ako se u prostoriji kondenzira para zbog lošeg provjetravanja (kuhinja, kupaonica) ličite zidove bojom koja sprečava kondenzaciju ili ih obložite nekom zidnom oblogom. Stare mrlje od vlage ne mogu se krečiti bez prethodne sanacije !!!

» Soboslikarski radovi - 1. dio

Soboslikarski radovi, ličenje zidova obično je posao u koji se puno ljudi vrlo olako upušta. Bojanje zidova izgleda kao vrlo jednostavan posao koji je svatko u stanju obaviti. Međutim bez ispravne pripreme prostora, zidova i samog izvođenja radova posljedice samostalnog krečenja mogu završiti katastrofalno.

Prvo što morate imati ukoliko se planirate upustiti u bojanje zidova najmanje četri dana za izvođenje radova , kvalitetan pristup iziskuje puno vremena. Preporučili bismo vam da ukoliko krenete s bojanjem zidova svakako prvo ispraznite prostoriju od svih stvari. Kad je prostorija prazna dobro bi bilo da pod prekrijete najlonom, a lajsne i okvire oko prozora, utičnica, prekidača i sličnih stvari oblijepite zaštitnom trakom. Za bojanje zida ukoliko zid nije u jako lošem stanju i ako ga bojite osnovnom bijelom bojom biti će vam potrebno nešto boje (ovisno o veličini prostora), kist, valjak, mrežica za cijeđenje boje, posuda za boju i malo vode. Ukoliko je strop visok potrebne će vam biti i ljestve ili produžetak za valjak.

» Boje i stilovi

Ukoliko želite da Vaš životni prostor preuredite na profesionalan način, držite se oprobanog recepta koji propisuju arhitekte i dekorateri: odaberite jedan određeni stil i držite se njega tokom cijelog procesa preuređenja Vašeg stana ili kuće.

Konzervativan izbor boja

Blaži tonovi karakteriziraju jedan malo suvremeniji i opušteniji pristup tradicionalnom stilu. Ako pak želite da se strogo držite odrednica klasičnog stila, koristite boje dragog kamenja sa zlatnim i srebrnim detaljima.

» Principi bojenja prostora

Boje se kombiniraju po principu sklada – slične, analogne boje (zeleno-plava, zelena i zeleno-žuta) i principu kontrasta– komplementarne boje za koje, inače, teoretičari boja kažu da se najbolje slažu (crvena i zelena, plava i narnđasta, ljubičasta i žuta). Ukoliko želite mirnu, harmoničnu, relaksirajuću kućnu atmosferu, birajte prvi princip. Princip kontrasta koristi se u dinamičnim i kreativnim prostorima, koji živo komuniciraju sa korisnicima, privlače pažnju gostiju i bude maštu.

Osnovni utisak i atmosferu svakog prostora diktiraju boje, vještina njihovog kombiniranja, kao i usklađenost sa elementima namještaja i dekorativnim predmetima.

» Boje: Smeđa, siva, srebrna ...

Smeđa boja simbolizira zemlju, snagu, ali i nježnost jeseni. Tako je treba i primjenjivati.

Siva boja nosi sve dobro svojih komponenti – crne i bijele. Odlično se kombinira sa akcentima svih duginih boja.

Srebrna, zlatna, bakarna, kao detalji u domu su dobre, ali kao osnovne boje koriste se u klubovima, restoranima, izložbenim prostorima.

» Boje: bijela i bež

Bijela boja u teoriji predstavlja skup svih duginih boja. U praksi, više podsjeća na odsustvo svih boja. Često se koristi u suvremenim interijerima svih stilova. Ostavlja utisak naučne fantastike u kojoj forma i funkcija dominiraju nadestetikom. U zavisnosti od boje koja joj se doda kao pigment, varira i karakter prostora. Uz malo plave ili sive, ambijent je ledeno hladan. Sa bež notom, prostor dobija na toplini i živosti. Bijela je, poput crne, savršena za sve kombinacije i dekorativne izričaje.

Bež boja je tradicionalno najkorišteniji pigment u bojenju prostora. Zaboravite druge varijante, birajte boje i tonove pjeska.

» Boje: crvena i crna

Crvena boja je simbol ljubavi, strasti, ali i krvi i vatre. Izaziva snažne emocije i pobuđuje na aktivnost. Koristi se kao poticaj radnoj energiji, ali i buđenju emocija. Dizajneri je rado primjenjuju, sa promjenjivim uspjehom. Odlično se slaže sa većinom boja, ali caruje u bijelo-crnim i sivim prostorima.

Crna boja se primjenjuje se u eksterijerima. Kada dominira, to su po pravilu hladni prostori, no u slučaju kombiniranja, odličan je partener bilo kojoj boji.
Efektna je posebno u kupatilima i kuhinjama, ili kao dominantna boja u različitim dezenima. Nepogrešiva je kao boja kožnih garnitura, ali i za detalje – vaze, skulpture, ramovi ogledala i slika.

» Boje: plava i ljubičasta

Plava boja čini većinu našeg okruženja i skladno živimo sa njim. Otrgnuta od neba i mora, u eksterijerima je prijatna kada podsjeća na boje iz prirode. Simbolizira mir, hladnoću, zatvorenost u sebe, sklonost ka sanjarenju. U engleskom jeziku ista riječ (blue) koristi se za plavu boju i „tugu“.

Ljubičasta boja je nastala mješanjem plave i crvene i u svom karakteru sadrži njihove najlošije osobine. Sreće se u mnogo varijanti, i po pravilu je hladna i monotona. Treba je izbjegavati kao dominantnu boju u dnevnim sobama. Prikladna je za prostore sa malo svijetla jer bez obzira na veličinu prozora, daje karakter zamračenosti. Ako baš volite ovu boju, koristite je u detaljima.

» Boje: žuta i zelena

Žuta boja je najtoplija i simbolizira svjetlo čiji je izvor Sunce. Snažno je optimistična i dinamična. Preporučuje se za male prostorije i sobe za mlade. Ublažava se bijelom, izbjegavaju se zeleni karakteri i jake žuto-narandžaste kombinacije.

Zelena boja se rijetko koristi u svom osnovnom tonu kao dominirajuća boja eksterijera. Suvremeni dizajneri zeleno boje prijemne prostorije, mladalačke kuhinje i radne prostore. Inzistira se na ekološkoj vezi stana i okruženja, čime zelena i banalno simbolizira tu vezu. Kao detalj uz harmonično ujednačeni ekterijer i namještaj, zelena se susreće u „kivi“ varijanti.

» Kako izabrati boje

Izbor boja u stanu usklađuje se sa željama i navikama domaćina. Dizajner ne nameće svoje omiljene boje. On poznaje pravila slaganja boja, odnose svijetla i tonova, zna modne trendove, ali i kako pojedine boje utiču na raspoloženje. Sve zakonitosti znalački kombinira sa željama ukućana, ali ne dozvoljava kompromise sa lošim ukusom. Birajući boje, razmišlja o svim površinama prostora istovremeno. Zidovi, plafon, ali i pod, čine međusobno ukrštene ravni, ali i cijelovitu sliku koja se jednovremeno sagledava. Zavjese, nameštaj, tepisi i slike na zidu su deo kolorističkog sklopa, te se moraju uskladiti sa bojama velikih podno-zidnih površina.

Suvremeno dizajniran prostor koristi jednu osnovnu boju ili paletu srodnih, ujednačenih boja, sa naglašenim akcentima u drugoj boji. Ti akcenti mogu biti dio nameštaja (komoda, fotelja, vitrina ili police za TV) ili dezen sjedeće garniture.

» Tople i hladne boje

Osnovni utisak i atmosferu svakog prostora diktiraju boje, vještina njihovog kombiniranja, kao i usklađenost sa elementima namještaja i dekorativnim predmetima.

Boje su snažno oružje arhitekata pri kreiranju ambijenta, ali i moćno pomagalo u transformacijama i prikrivanju nedostataka prostora. Njima mogu vizualno da se povećaju ili smanje prostori, da se spuste ili podignu plafoni, naglase kvaliteti, a maskiraju nedostaci.

Najveća prednost primjene boja u eksterijerima je ta što se sa malo novca i jednostavnim radovima postižu dramatični rezultati. Boje koje čine dugin spektar dijele se na tople i hladne. Tople boje su:crvena, narandžasta i žuta, a hladne: zelena, plava i ljubičasta. Svaka od njih može da varira ka toplijoj ili hladnijoj, zavisno od komponente koja u njoj dominira. Osim osnovnih, tu su i crna, bijela, siva, bež, roze, srebrna, zlatna.

» Kombinacija ljetnih boja u vašem domu

Prostor u kome živimo može se osvježiti na različite načine. Najjednostavnije i najbrže je to obaviti promjenom boje na zidovima.

Boje pozitivno utiču na psihu i dobro raspoloženje a izbor boje će zavisiti od već postojećih elemenata u kući, kao i od osobnog izbora. Preporučuje se korištenje maksimalno tri različite boje u uređenju doma.

Nježne nijanse žute, narandžaste, plave ili zelene mogu se iskoristiti za zidove dnevnog boravka, spavaće ili dječje sobe. Takva boja nije dominantna u prostoru i skladno se uklapa u cijelinu. Kombinacija dvije različite u istom prostoru može takođe da bude vrlo diskretna, ali samo ukoliko se primjene suptilnije nijanse.

Korištenje intenzivnijih nijansi boja kao što su žuta, crvena, ljubičasta, plava i zelena zahtjeva usklađenost sa ostalim elementima u prostoru. Preporučuje se da se takvim bojama oboji samo jedna strana sobe koja će na taj način postati dominantni dio.

Dijelovi stana koji su okrenuti na sjever ili sa vrlo malo prirodne svijetlosti najbolje je obojiti žutom bojom. Presvlake za stolice, jastučići ili ukrasni predmeti mogu da budu u dominantnijim nijansama, ali onda zidovi moraju obavezno da budu u smirujućim bojama - bež, svijetložutoj, svijetlozelenoj, boji breskve ili bijeloj. Optičku korekciju niskog prostora postići ćete bojenjem plafona u svijetlijoj nijansi od ostalih zidova. Visoki prostor vizualno ćete sniziti korištenjem tamnije nijanse za plafon. Uski prostor proširićete bojenjem dužih zidova svijetlijom nijansom, a kraćih tamnijom bojom.

» Prebojite zidove

Promjena boje zidova je, bez sumnje, najefektnija promena koju možete izazvati u svom stanu ili kući za malo vremena i sa jako malo novca. Ko kaže da bojanje treba da bude temeljan i sveobuhvatan zahvat kada jednu sobu možete osvežiti za svega nekoliko sati, a sve što vam je potrebno je nešto boje, pribora i najlon za pokrivanje nameštaja.

Ako ste čitali naše prethodne savjete, već ste zapamtili kako koja boja djeluje na psihu čovjeka. Ako se pitate koliko vam je boje potrebno, računajte ovako: za 2 premaza zidova vam treba otprilike onoliko kilograma boje koliko soba ima kvadrata.

Ukoliko nemate nikakav alat niti opremu, računajte da ćete dati još trebati i valjak (nemojte baš uzeti najjeftiniji kako bi vam trajao i za ostale sobe u stanu) i još jednu četku i špahtlicu. Dakle, promena imidža vaše dnevne sobe će vas koštati jedno popodne i minimalno malo novaca. Ako vam se baš i ne čini tako malo, sjetite koliko majstori uzimaju za taj posao.

» Tehnike korištenja svjetlosti i boje

Maksimalno koristite prirodnu svjetlost, odnosno omogućite da se ona što više prostire kroz sve prostorije Vaše kuće/stana.

Umjesto pregradnih zidova koristite staklene pregrade sa zamućenim ili teksturiranim staklom, što će omogućiti veće propuštanje svjetlosti.
Pri bojanju/dekoriranju koristite svjetle boje koje će učiniti prostoriju prostranijom. Po potrebi koristite i vizuelne efekte (uzdužne/poprečne šare ili teksturu) da istaknete pojedine dimenzije prostorije.

Upoznajte se sa psihološkim efektima koje određeni tonovi izazivaju kod ljudi:
  • Ružičasti tonovi izazivaju osjećaj topline.
  • Žuto Vas čini veselijim.
  • Na bijelom se sva prljavština i neravnine mnogo bolje vide.
  • Azurno-plava Vas smiruje.
  • Tamne boje Vas čine melankoličnim, itd.


» Feng shui - boje zidova - 2. dio

Dnevne sobe - zidovi Feng Shui

Prvo pravilo pri odabiru boja za zidove Feng Shui dnevne sobe (uključujući blagovaonicu, sobu za obitelj) jest da se svi članovi obitelji osjećaju ugodno obitavati u toj boji. Boje oslobađaju virbacije, a neki ljudi drugačije reagiraju na te vibracije. Ako Vi, zemljana osoba, odlučite bez konzultacija sa obitelji obojiti dnevnu sobu u bež boju sa svijetlim naglašenim žutim zidom, možete otkriti da Vaš kćer (a mnogo metala u karti) izbjegava tu prostoriju. Nažalost boje zidova mogu utjecati na nju da se osjeća loše.

Razmislite pažljivo o tome za što služe prostorije koje uređujete. Ako se želite "zabavljati" u blagovaonici, a opet dnevnu sobu korisititi za tihe večeri čitanja uz kamin, sjetite se toga kada ćete birati boju za zidove. Zabave u sobama sa previše Yin boja nekako su spore, a imati ćete problema sa koncentracijom pri recimo čitanju knjige, a slično je i sa Yang bojama. Pokušajte naći ravnotežu. Dnevna soba obojana u svjetlo žutu sa ljubičastim namještajem može biti scena u kojoj je zabava prenatrpana.

Da li u spavaćoj sobi, kupaonici ili dnevnoj sobi svježi sloj na zidovima izabrane boje može raditi velike razlike na način kako se osobe osjećaju. Birajući boje po načelima Feng Shui-a, pronaći ćete sebe i vaša obitelj će bolje spavati, uživati i kupati se. Zajednički ručkovi i večere biti će češće.

» Feng shui - boje zidova - 1. dio

Yin i Yang boje - feng shui

Feng shui boje zidova - najbolje boje za spavaće sobe, kupaonice i dnevne sobe
Naučite kako koristiti načela, pravila i tehnike dizajniranja Feng Shui za odabir boje zidova kupaonice, spavaće sobe i dnevne sobe. Svježi sloj boje je jedan od najboljih načina da prostoru date novi izgled. Uglavnom investicija nije preskupa, ovisno o veličini sobe, boja i potrebni alati koštaju između 200-500 kn. Posao farbanja zidova je stvarno lagan posao, koji može obaviti i laik. Bojanje sobe može prouzročiti dramatičnu promjenu na ljude i njihov osjećaj u tom prostoru. Ako je boja zidova sobe izbrana po načelima Feng Shui-a, takva promjena može pomoći da osoba bolje spava, stol za jelo može postati ugodno mjesto za obiteljske razgovore, a kupaonica može postati prava oaza mira.

Spavaća soba - Feng Shui boje zidova

Spavaća soba jest mjesto na kojem se opuštate i odmarate. Mnogi žele da njihova spavaća soba bude romantični raj ili prostorija u kojoj spavaju svi ukućani. Uobičajena greška koju ljudi čine je bojanje zidova u svijetle boje kako bi zaliječili problem sa kućnom bagua kartom - mreža koja dijeli doma u područja povezani sa djecom, odnosima, karijerom, znanjem, poslom, obitelji, zdravljem. Ako je dio spavaće sobe u glasnom dijelu kuće, npr.mlada kćer će možda poželjeti obojati spavaću sobu u crveno za dobru karijeru. Ona sigurno neće spavati najbolje u crvenoj sobi zato što je crvena Yang boja, a spavanje je Yin. Bilo bi bolje staviti crveni jastuk ili okvir za sliku, a zidove obojati u zagasitu boju.
Drugi pristup za odabir boje zidova spavaće sobe je biranje boje koja povećava elemente u vašoj natalnoj karti. Neke Feng Shui škole pridružuju elemente ljudima- voda, vatra, zemlja i metal.

Osoba sa puno vode u svojoj karti se može osjećati ugodnije u blijedo-plavoj sobi. "Vodena" osoba može obogatiti svoj život dodajući boje koje uravnotežuju elemente, kao zelena za drvo, crvena ili roza za vatru, narančasta, žuta i smeđa za zemlju, bijela, srebrna, zlatna za metal.

» Dječje sobe - savjeti za bojanje zidova

Odrasli koji za razliku od djece imaju manje mašte, obično vole bijele zidove u blagovaonici, njihovoj spavaonici, ali kada dođemo do uređenja dječje sobe, sva osjetila trebaju biti uključena. Tekstura, boje, svjetla, karikature, igračke životinja, jastuci. Iznenadite svoje dijete.

Uredite, dizajnirajte dječju sobu da liči na morsko dno, poslužite se svim svijetlim bojama, teksturama, trodimenzionalnim dizajnom. Vaše dijete sigurno ima mnogo dobrih ideja.
Nakon što ste ustanovili koja bića Vaše dijete želi dodati na zidove dječje sobe, vrijeme je za put u kupovinu boje za farbanje zidova.

S obzirom da će karikature biti intrigante, Vaše će dijete sigurno povodite vrijeme dodirijući ih, stoga možda želite upotrijebiti polu-sjajnu boju. Polu-sjajna boja za zidove se može oprati i ukloniti mrlje. Ako mislite i farbati podove, za to vam treba također posebna boja. Kada planirate bojanje zidova sa različitim bojama, nabavite sve od istog proizvođača, tako će sjene boja biti kompatibilnije. Preporučamo bojanje sa svijetlo-plavom bojom dodajući nekoliko napuhanih oblačića, sunce ili dugu.

Ako mislite i farbati podove, za to vam treba također posebna boja. Kada planirate bojanje zidova sa različitim bojama, nabavite sve od istog proizvođača, tako će sjene boja biti kompatibilnije.
Cvijeće, delfini, male ribice i ogromni kitovi dati će ljepotu dječjoj sobi. Ako umjetnik u Vama može ovo ostvariti, nacrtajte sliku lica djeteta u prirodnoj veličini, dodajte i druge likove, baku, sestru.
I nemojte zaboraviti dodati potonuli kovčeg sa blagom, nalijepite nakit na zidove kako bi dali trodimenzionalni izgled jer vjerujte nam vase ce dijete biti presretno a njegova mašta će mu pomoći da lakše utone u san...

» Odabir boje: Vodič do ideja

Vaš dom poznajete bolje nego itko drugi, vjerovatno imate sobe koje biste željeli da su veće, ili druga mjesta gdje biste voljeli provoditi više vremena samo da su malo intimnija i udobnija. Rješenje može biti jednostavno kao što je nova shema boja. Bijeli plafoni i zidovi mogu biti «siguran» odabir, mada neobična boja jedne pločice u podu ili drugi zanimljivi, ali neobični kolor detalji u vašem namještaju mogu učiniti vaš dom izvorom inspiracije.

Koristeći nijanse takvih boja, svijetlih ili tamnih, naglasit ćete jedinstven izgled za kojim mnogi profesionalni dizajneri teže. Boje daju sobama «atmosferu», one stimulišu osjećaje. Hladne boje (koje sadrže plavu kao osnovnu boju) čine sobu većom i daju osjećaj spokoja. Takve boje mogu biti učinkovite ukoliko želite zapadno orijentisanu sobu učiniti manje toplom za vrijeme sunčanog poslijepodneva.
Tople boje (koje sadrže crvenu ili žutu kao osnovnu boju), su stimulirajuće i velike sobe čine toplijim i udobnijim. Neke kombinacije boja kreiraju optičke varke. Na primjer, ukoliko stavite bijelu pored bilo koje druge boje, primijetit ćete da ta druga boja čini bijelu svjetlijom – a da bijela tu drugu boju čini tamnijom nego što jeste. Ovo se može vidjeti na dnevnom svjetlu.

Predsoblje čini uvertiru Vašeg doma, stoga je, bilo malo ili veliko, od izuzetne važnosti. Jedan od trikova pri uređenju tog prostora dobrodošlice je postavljanje crvenog tepiha tj. staze, koji će donijeti osjećaje topline i udobnosti, naročito u hladno zimsko doba.

Budući da je crvena najenergičnija boja, pri dizajniranju interijera koristi se samo u detaljima, a želite li neutralizirati njenu vatrenu energiju, u tome će Vam pomoći siva, srebrna, plava ili bijela.
Prilikom oblikovanja dnevnog boravka važno je obratiti pažnju na aktivnosti koje će se u njemu obavljati. Ako se radi o prostoru čija će namjena uglavnom biti za odmaranje, tome treba prilagoditi i shemu boja. Opuštajuću atmosferu kreirati će blage pastelne nijanse, kao i shema neutralnih boja.
Kuhinja je sama po sebi topla prostorija, stoga se za nju preporučuje upotreba hladnih boja. Plava i zelena 'ohladiti' će zrak ugrijan pripremanjem jela, dok će ljubičasta enterijeru dati notu kreativnosti. Želite li povećati apetit, narančasta je prava boja za Vas.

Za postizanje najboljeg ugođaja, kupaonicu dekorirajte zelenom i akvamarin (zelenkasto plavo) ako se radi o prostoru veće kvadrature, odnosno nježnim pastelnim nijansama svijetlozelene boje ako je kupaonica manjih dimenzija.

Spavaće sobe predstavljaju oazu opuštanja u kojoj zaboravljamo na sve brige akumulirane tokom dana. Topli smeđi tonovi drveta te 'Latin Rose' ('isprana' nijansa svijetlo-crvene boje) učiniti će ovaj prostor udobnim i romantičnim. Nasuprot kreveta smjestite sliku ili fotografiju smirujućih motiva, npr. morski ili šumski pejzaž, a na noćnom ormariću mirisnu svijeću ili pot pourrie sa aromom lavande, naranče, kamilice ili cimeta.

Boje u dječjim sobama moraju biti vesele i djelovati stimulativno na razvoj djeteta. Primarne boje (snažna plava, žuta, crvena) uz dodatak zelene, te šarenih uzoraka na zidovima (junaci iz crtića, mjesec i zvijezde, itd.) su idealna podloga za razigrane dječje aktivnosti.

» Savjeti za dekoraciju plafona - 2. dio

Tapete na plafonu
Postavljenjem tapeta na plafonu također ćete prekriti sve njegove nedostatke. Reljefna tapeta prostoriji može dati rustikalni izgled, a čak se i ne mora koristiti na cijeloj sobi.
Može se uokviriti obrubom tapete ili drvenom štukaturom.

Limeni plafon
Limeni plafoni, također, mogu prekriti nedostatke, te dati više svjetla tamnim područjima. Dolaze u raznim bojama i površina im može biti od bronce, bakra, kroma, lima, ...
Ukoliko je limeni plafon nešto što sebi ne možete priuštiti, kupite imitaciju limenih ploča za plafon napravljenih od recikliranog papira koji simuliraju izgled lima. Takve ploče su lagane i mogu se zalijepiti za plafon.

Plafonski dodaci
Štukature su odličan način da uokvirite prelijepo okrečeni plafon. Ukoliko ih postavite i na vrhove zidova i na krajeve plafona, imat ćete utisak da su plafoni viši nego što zaista jesu. Ukoliko imate baš nizak plafon, postavite štukaturu ili obrub tapete samo na plafon. To će podizati pogled prema gore i učiniti plafon višim.

Visoki plafoni
Bojom vašeg plafona možete preći i 30-tak cm na zidove. Na ovaj način plafon ćete pretvoriti u neku vrstu kapka i smanjiti kontrast između njega i plafona. Time ćete i vaš plafon učiniti višim. Ovo možete uraditi jedino ako je vaš plafon ofarban u svjetliju boju od boje zida.

Parcijalno farbanje plafona
Ukoliko ne želite ofarbati cijeli plafon, razmislite o farbanju njegovih dijelova. Tri velika dijamanta, nekoliko krugova ili drugi šabloni mogu vaš plafon učiniti zanimljivim, ali i olakšati krečenje.
Plafoni ne trebaju biti dosadni niti ih trebate ignorisati. Iskoristite ih da biste naglasili dekoraciju sobe. Svaki put kada legnete na krevet ili na kauč, sigurno ćete gledati u plafon. Zašto ne biste od vašeg plafona napravili nešto što će privlačiti poglede. Nakon što to napravite, bićete iznenađeni izgledom ostatka sobe.

» Savjeti za dekoraciju plafona - 1. dio

Većina ljudi provodi mnogo vremena birajući podloge i boje za zid i pod, potpuno zaboravljajući na plafone. U suštini, gotovo svi kreče svoje plafone u bijelo, ne dodajući nikakav pigment u farbu. Prava boja, tekstura i uređenje može naglasiti proporcije sobe, promijeniti osjećaj boravka u sobi, i minimizirati bilo kakve fizičke nedostatke.

Boje za plafon kod obojenih zidova
Iako je bijela popularna zbog svoje neutralnosti, ona baš i nije najbolja za plafon. Bijela boja plafon čini nižim u sobi sa niskim plafonima, a višim u sobama sa visokim plafonima. Gdje god je moguće, pokušajte dodati malo boje na vaše plafone.

Boje plafona za tamne sobe
Ukoliko je vaša soba tamna, razmislite o tome da plafonu date visoki sjaj koji će naglasiti svjetlost dostupnu u sobi. Ovo može biti mač sa dvije oštrice, jer će farba sa visokim sjajem naglasiti svaku nepravilnost na površini. Na malim mjestima, kao što je ulaz, možete postaviti ogledalo na plafonu. Ono će dati visinu i svjetlost maloj prostoriji.

Prekrivanje nedostataka na plafonu
Ukoliko vaš plafon ima neravnine, postoje različiti načini da ih prekrijete. Da biste zamaskirali električne žice ili pukotine na plafonu, postavite vještačke grede. Neugledni plafon može se prekriti drvenim panelima ili lamperijom. Paneli se mogu ofarbati u boju koja će se uklopiti u stil vaše sobe. I tkanina se može koristiti za prekrivanje površine plafona, što će sobi dati intimniji izgled.

» Crna i bijela su uvijek povoljan spoj boja

To je zato što crna simbolizuje vodu, koju u produktivnom ciklusu elemenata proizvodi bijeli metal. Ovo znači da je kombinacija harmonična i uravnotežena, i predstavlja dobro predskazanje za vodeni sektor. Svako mjesto u kući ili stanu, za koje smatrate da bi imalo koristi od vode, imaće koristi i od crno-bijele kombinacije boja. Nasuprot općem uvjerenju, crno nije nesretna boja. Ona, zaista, u mnogim situacijama može da bude vrlo povoljna, jer predstavlja izvanrednu dubinu vodene energije.
Veliki broj feng shui formula zasniva se na vodenom čiju, jer je voda element koji simbolizuje novac i bogatstvo. Budući da mnogi ljudi koriste feng shui da bi povećali svoju sreću vezanu za bogatstvo, voda postaje važan element.

Nepotrebno je da u svom dekoru pretjerujete sa crnom bojom. Svakako da nećete staviti crne žaluzine ili zavjese, ali zato upotrijebite crnu boju da biste naglasili neke detalje ili sitne predmete. Tradicionalni dizajn lavirinta može se koristiti u vidu pojedinačnih motiva, a može se i postaviti crno-bijela šara kojom ćete dekorirati sobe.

Bijela je, s druge strane, boja koju možete da koristite sasvim slobodno, bez straha da ćete pretjerati. To je zato što ona u sebi sadrži sve boje duge i stoga se smatra izvanrednom bojom, jer posjeduje ravnotežu svih boja. Ako želite da idete na sigurno, jednostavno sve zidove i plafone obojite bijelom bojom, a potom upotrijebite druge boje da biste podstakli i drugih elemenata koji se smatraju.

» Boja zidova za dobru sreću

Odgovarajući zidovi obojeni jakom bojom, koja odražava vaše najvažnije težnje, odličan su feng shui.
Odaberite neke od zidova u trpezariji i dnevnoj sobi. Prema tome, ako su slava i priznanje ono što želite, odaberite južni zid dnevne sobe ili trpezarije i obojite ga jarko crvenom bojom! To stvara snažnu jang energiju, zato neka to bude samo jedan zid inače ćete pretjerati.

Ako vam je stalo do uzleta u karijeri, odlučite se za sjeverni zid i obojite ga jakom plavom bojom. Ukoliko želite ljubav i romantiku, ili čvrst i sretan brak, ili dobre odnose s ljudima uopće, onda se odlučite za jugozapadni zid i obojite ga svijetlo žutom, poput boje kukuruza.

Ako želite da vaša djeca imaju sreće na ispitima, obojite sjeveroistočni zid kukuruzno žutom bojom. Ako želite da vam djeca budu bogata i sretna, obojite zapadni zid zlatnom bojom. Za dobru financijsku podršku, učinite isto ali na sjeverozapadnom zidu. Odlično zdravlje dolazi od drvetom pokrivenog zida na istoku, ali i od jugoistočnog zida obojenog proljećno zelenom bojom.

SAVJET MJESECA
Toplinska izolacija 1.dio / Grijanje
Kako bi se praktičnost održavanja i lijep izgled zadržali dugi niz godina potrebno je odabrati trajan i čvrst materijal, a jedan od njih zasigurno su i keramičke pločice.
Sanitarije Keramičke pločice Grijanje Vodovod i kanalizacija Boje i lakovi
NAŠE USLUGE
3D vizualizacija
Miješanje boja
Hidroizolacija
Termoizolacija
IZDVAJAMO
HTZ oprema
Suha gradnja
PARKETI


Opširnije...
NEWSLETTER
Ukoliko želite tromjesečno primati informacije o akcijama i novostima vezanim uz Vaš BAGAR, prijavite se za primanje našeg newslettera.

Bagar.hr, početna stranica O nama
Aktualno
Akcijska ponuda
Prodajna mjesta
Reference
Kontakt
Sanitarije
Keramičke pločice
Grijanje
Vodovod i kanalizacija
Boje i lakovi
Građevinski materijal
Savjeti
Naše usluge
Coes
HTZ oprema
Suha gradnja
Dekorativni kamen
Parketi
Hosted by
Fer Projekt