Bagar.hr, početna stranica
O nama Ponuda Prodajna mjesta Reference Kontakt
SAVJETI - KERAMIČKE PLOČICE

» Pločice u dnevnom boravku 3.dio

Tamni pod vizualno će smanjiti prostor pa ga kombinirajte sa živim i svijetlim bojama, dok svijetle površine pružaju puno veću bazu za kombinaciju boja.
Bilo da se radi o malim ili velikim prostorima, svijetli pod će dati dojam svježine i prozračnosti.
Budući da je keramika hladan materijal, izbjegavajte hladne tonove u prostoru dnevnog boravka. Ukoliko ste skloni takvim bojama, obavezno unesite žive boje kroz elemente namještaja i tepih.
Ukoliko odabirete keramičke pločice koje imitiraju drvo, nikako ih nemojte povezivati sa zonama poda na kojima je parket.
Spoj pravog drveta i njegove imitacije stvara vizualno loš odnos, umanjujući vrijednost oba materijala. Pri odabiru ovakvih keramičkih pločica također pripazite na kvalitetu imitacije, jer ćete jeftinijim proizvodima često stvoriti grub ili prerustikalan dojam poda, u odnosu na ono što biste možda htjeli postići.
Također, pripazite i na širinu fuga jer će prevelika širina ponovo stvoriti grub završni dojam.

» Pločice u dnevnom boravku 2.dio

Kako bi se praktičnost održavanja i lijep izgled zadržali dugi niz godina potrebno je odabrati trajan i čvrst materijal, a jedan od njih zasigurno su i keramičke pločice.
Ovakav pod odlično podnosi sve temperaturne razlike, vlagu, utjecaj svjetlosti.
Igra bojama, dimenzijama i teksturama obogatit će prostor svakog dnevnog boravka.
Na keramički pod moguće je postaviti bilo kakav tepih ili se jednostavno poigrati samim pločicama koje će naglasiti pojedinu zonu prostora. Pločice koje imitiraju drvo, beton, kamen ili tekstil stvorit će različite ugođaje u prostoru, a igra se lako može nadovezati i na zidne plohe.
Izrazito trendovske pločice u imitaciji mramora stvorit će profinjen ugođaj i kvalitetnu osnovu za kombiniranje različitih stilova namještaja.
Velik izbor boja dodatno će obogatiti ponudu i stvoriti mogućnosti za kreiranje različitih prostornih ugođaja.

» Pločice u dnevnom boravku 1.dio

Ubrzani ritam života sve više nameće potrebu za jednostavnim i praktičnim održavanjem doma, uz maksimalno zadovoljavanje estetskih zahtjeva.
Dnevni boravak je prostor gdje obitelj u cjelini provodi najviše vremena pa je tako i pod izložen stalnom prljanju i održavanju.
Utjecaj vlage, svjetla i način grijanja prostora također će s vremenom ostavljati trag na podu dnevnog boravka.

Kako bi se praktičnost održavanja i lijep izgled zadržali dugi niz godina potrebno je odabrati trajan i čvrst materijal, a jedan od njih zasigurno su i keramičke pločice.

» Najnoviji trendovi keramičkih pločica 3.dio

Osim glatkih površina, izuzetno su popularne reljefne strukture. Iako nešto teže za održavanje u kuhinjama ili kupaonicama, njihovom estetskom dojmu neobično je teško odoljeti. Ukoliko ovakvu strukturu vidite kao problem zbog održavanja, postavite ih bar u gornjim zonama kako biste oplemenili i dinamizirali glatku površinu zida obloženog keramičkim pločicama.

Osim za oblaganje zidova i podova, keramičke pločice su prikazane i kao sastavni materijal u izradi namještaja, kako kupaonskog ili kuhinjskog, tako i onoga za ostale prostorije. Keramičke pločice se počinju tretirati kao tapete te svoje mjesto nalaze u ambijentu svih prostorija u domu. Ovisno o boji, površinskoj strukturi ili imitaciji prirodnih materijala, stvaraju tople prostorne ugođaje iako se svrstavaju u hladne materijale.

» Najnoviji trendovi keramičkih pločica 2.dio

Vječno trendovski je mozaik, koji se pojavljuje u različitim izvedbama: mat, sjajnim, luksuznim, decentnim...Mozaik je popularan na zidovima kuhinja i kupaonica, ali se u svojim umjetničkim formama, kao dio aktualnog trenda, pojavljuje i na zidovima blagovaonica, dnevnih boravaka te svih ostalih prostora, koje će poput umjetničke slike ukrasiti svojom pojavom.

Crno-bijele kombinacije su vječne, pa su tako zauzele svoje mjesto i na prezentaciji ovogodišnjeg sajma u Bologni. Kontrastno slaganje pločica po sistemu šahovskog polja ili drugim sistemima, uvijek je efektno i atraktivno, a pogotovo na većim površinama gdje do punog izražaja dolazi sraz crnih i bijelih keramičkih pločica.

» Najnoviji trendovi keramičkih pločica 1.dio

Na sajmu u Bologni su predstavljeni najnoviji trendovi u dizajnu keramičkih pločica.
Kada se govori o ovim trendovima, potrebno je naglasiti da oni prate trendove u uređenju interijera kako bojama tako i materijalima tj. njihovim vjernim imitacijama u površinskoj strukturi i teksturi keramičkih pločica. Trendovi na prvo mjesto postavljaju prirodne ugođaje i materijale, pa su pravi hit keramičke pločice koje imitiraju drvo i kamen.
Osim imitacija ovih prirodnih materijala, popularna je i imitacija betona.
Trendovske boje keramičkih pločica su kivi zelena, narančasta, smeđa, krem, nijanse sive, ljubičaste, plave. Osim jednobojnih pločica, ističu se one naglašenih cvjetnih motiva i kolorita, koje se zbog dominantnosti postavljaju samo na manje površinske zone ili kao bordure po opsegu zidova.

» Mozaik pločice - 5. dio

Primjena mozaika daleko nadmašuje klasičnu pretpostavku primjene samo u kuhinji i kupaonici.
Izuzetan efekt s mozaik pločicama postiže se postavljanjem u spavaću sobu iznad uzglavlja kreveta.
Mozaik može imati određeni motiv kao temu ili ponavljajuće uzorke s efektom zidne tapete.
Na sličan način, mozaik pločicama se može naglasiti željeni zid u dnevnom boravku poput onoga iza sjedeće garniture, centralne komode ili oko kamina. Efekti na zidu se mogu dodatno pojačati kombinacijom mozaika s kamenim ili drvenim oblogama u većim formatima.
Mozaik je idealan za naglašavanje i dekoriranje detalja kao što su lampe, lončanice za cvijeće, ogledala, itd.
Slaganjem komadića mozaika, ali i atraktivnih gotovih mozaik pločica možete kreirati unikatno umjetničko djelo na zidu koje će krasiti vaš dom i pobuditi pažnju svih posjetitelja.

» Mozaik pločice - 4. dio

Kupaonski prostor je idealan za primjenu mozaika zbog estetskih efekata koji se postižu, ali i zbog jednostavnog održavanja ovog prostora, koji traži visoke higijenske uvjete.
U kupaonici je preporučljivije odabrati stakleni ili keramički mozaik nego kameni zbog kemijskih sredstava koja se primjenjuju u održavanju. Mozaik se odlično uklapa s klasičnim keramičkim pločicama tako ga možete primjeniti samo u dijelu kupaonice koji želite naglasiti, npr. oko umivaonika i kade.
Mozaik pločice se koriste u javnim i privatnim spa prostorima kao i teretanama.
Ukoliko želite privatni spa prostor za relax i vježbanje učiniti ugodnim i umjetničkim, upotrijebite mozaik koji pruža bezgranične mogućnosti slaganja i stvaranja atraktivnih ploha.

» Mozaik pločice - 3. dio

Cijene mozaik pločica ovise o vrsti materijala kao i načinu slaganja. Komercijalne linije mozaik pločica se proizvode tvornički dok se one s kompleksnijim ili posebno naručenim motivima slažu djelomično ili potpuno ručno. Na cijenu mozaik pločica utječe i vrijeme potrebno za slaganje 1m2 mozaika što kod posebnih motiva može trajati i do 8 sati. Mozaik pločice se u dizajnu stambenih interijera najčešće povezuju u s opremanjem kuhinja i kupaonica. Iako su se pojavili mnogi novi materijali, obloga kuhinjskog zida ili dijelova kuhinjskih fronti mozaik pločicama i dalje je atraktivna. Primjena mozaika je osobito preporučljiva u opremanju rustikalnih kuhinja, ali će se odlični efekti postići i mozaikom u suvremenom minimalističkom dizajnu kuhinje kao i blagovaonice koja je često dio kuhinje.

» Mozaik pločice - 2. dio

Mozaik unosi specifičnu ljepotu u prostor, a snaga efekta ovisi o veličini površine koju zauzima te materijalu od koga je sačinjen. Mozaici se izrađuju od kamena, keramike, stakla kao i plemenitih metala. Posebne umjetničke vrijednosti imaju i oni koji su sastavljeni od kombinacije različitih materijala. O trajnosti mozaika svjedoči povijest, a suvremena arhitektura i moderan dizajn interijera ih i danas prihvaćaju kao jedan od osnovnih načina obogaćivanja površina u prostoru.

Danas su najčešće u primjeni mozaici koji se koriste u formi keramičkih pločica, a načinjeni su od stakla ili keramike. Mozaik pločice su unaprijed složene u formate određenih dimenzija, koje postavljene na mrežicu postaju fleksibilne te s lakoćam oblažu ovalne površine i okrugle stupove. Fugiranje pločica kao i elemenata mozaika se radi naknadno tako da se u konačnici ne može primjetiti razlika u spoju između dvije gotove pločice odabranog formata, odnosno dva staklena ili keramička elementa mozaika.

» Mozaik pločice - 1. dio

Upotrebom mozaik pločica u mogućnosti smo oblikovati i inače nezahvalne površine, zaobljene površine i stupove, a igrom kontrasta i boja mozaik pločicama može se stvarati i prava umjetnička djela. Velik izbor boja, dimenzija i modela te relativno lako postavljanje i održavanje, a u posljednje vrijeme i pristupačne cijene učinile su mozaik pločice popularnim podnim i zidnim oblogama. Daleko najveća prednost mozaik pločica je velika mogućnost kombinacija prilikom postavljanja čime možemo vrlo lako dobiti na dojmovima dužine, visine ili dubine prostora. Što se samog izgleda pločica tiče na raspolaganju su vam sve moguće boje koje možete zamisliti, a tu su i mozaik pločice izrađene od zlata, srebra, aluminija i raznih drugih metala ili imitacijama takovih materijala sa metalik površinama pa čak i pločice sa životinjskim uzorkom dok su u posljednje vrijeme popularne pločice koje se svrstavaju u staklokeramiku dakle mozaik pločice izrađene od stakla u raznim bojama.

Podjednako su popularne zidne i podne mozaik pločice koje svojim dezenima podsjećaju na antičke atrije i na kojima je gotovo nemoguće vidjeti fugirane spojeve, a idealno su rješenje za sve minimalistički uređene stanove ili urede. Eventualni nedostatak mozaik pločica pronašli smo prilikom ugradnje takvih pločica u kuhinje odnosno prostor oko štednjaka gdje brojne fuge apsorbiraju masnoće od pečenja pri čemu nastaju mnogobrojne mrlje u fugama između pločica, upravo zato ako se odlučite na postavljanje mozaik pločica na takvo mjesto vodite računa da zaštitite zid prilikom pripreme jela.

» Keramički parket

Keramički je parket diljem svijeta u potpunosti osvojio dizajnere interijera. Elegantna nota kojom odiše, jednostavnost postavljanja i održavanja te dugi vijek trajanja - samo su neke od pozitivnih strana keramičkog parketa koje su ga učinile tako poželjnim .
U želji da keramičke pločice približe kupcu, dizajneri pločica dali su im potpuno novu ulogu – da imitiraju drvo. Ambijent "odjeven" u drvo posebno je topao i stoga se mnogi ljudi odlučuju upravo na tu varijantu unutrašnjeg uređenja. Proizvođači pločica doskočili su i tome i lansirali – keramički parket, odnosno pločice koje su izgledom vjerna kopija drvenom parketu.

Odlike keramičkog parketa
Pločice u sjajnoj i mat verziji te u bojama i sa šarama karakterističnim za drvene parkete apsolutno su zavladale svijetom interijera. Uz "tradicionalne" prostore gdje se postavljaju pločice, kao što su kupaonice i kuhinje, keramički je parket osvojio dnevne, radne i spavaće sobe – kako podove, tako i zidove.
Keramički se parket idealno uklapa u sve interijere. Idealan su izbor za oblaganje podova i zidova hotela, wellness i beauty centara, medicinskih ustanova, trgovina, ureda, privatnih kuća... za svaki prostor u kojem želite postići notu elegancije.

Keramički parket krase sljedeće odlike:
- lako se postavlja, lako se održava
- otpornost na habanje, vatru i vlagu
- postojanost boja i uzoraka
- potpuno ekološki proizvod.

» Bazenske pločice i stakleni mozaik

Tek kada se uradi završna obloga bazena, njegova ljepota dolazi do izražaja. Ako govorimo o betonskim bazenima, za završnu oblogu se najčešće koriste keramičke bazenske pločice i stakleni mozaik. Naravno, ima i onih koji se odlučuju za boju, kao jeftinije rješenje, mada je pitanje isplativosti farbanja bazena veoma diskutabilno.
Naime, voda u bazenima mora biti kemijski tretirana, kako bi zadržala higijensku i bakteriološku ispravnost. Koliko god boja bila kvalitetna, njen izgled i kvaliteta se s vremenom mijenjaju, pa je zato potrebno obnavljati je, bar svake dvije godine. Prije nanošenja boje, podloga se mora adekvatno pripremiti, što podrazumjeva dodatne pripremne radove.
Zato je, dugoročno gledano, pitanje koliko se prvobitno jeftino rešenje isplati, a imajući na umu da je bazen ozbiljna investicija, predviđen dugo da traje, bolje je odmah se opredjeliti za drugu vrstu obloge.
Korištenje staklenog mozaika za završnu oblogu bazena je posljednjih godina u velikom porastu, jer njegov format omogučava relativno jednostavno postavljanje, a u estetskom smislu pruža neograničene mogućnosti poigravanja sa raznim kombinacijama boja i dekoracija.
Za bazene nepravilnih oblika, stakleni mozaik je praktično nezamjenjiv.

» Manje pločice nisu praktične za čišćenje

Iako su manje pločice vizuelno ljepše za kupatila, one su manje praktične za čišćenje. Imajte na umu da će između svake pločice biti prostor u kojem će se moći skupljati prašina i prljavština. Dakle, što je više pločica teže ih je čistiti. Iz tog razloga, za pod malog kupatila najbolje je odabrati jednobojne pločice i veće pločice sa suptilnim malim dezenom.
U kupatilu s velikom podnom površinom, mogućnosti je mnogo. Iako su bijela i neutralne boje, poput boje badema i sive, i dalje najpopularnije za kupatila, sve je više prihvatljivih boja. Pogledajte ukupnu šemu boja kupatila, uključujući elemente i boju zida, i odaberite boju koja je ili u skladu ili nadopunjuje ostale boje.
Na primjer, potpuno bijelo kupatilo može se transformisati podnim pločicama u tamnoplavoj boji. Ili, napravite kontrast u kupatilu u blijedo purpurnoj boji zelenim podnim pločicama čime ćete postići nevjerovatnu dubinu boje. U nekom zaista velikom kupatilu, na pod se može staviti ukrasna bordura, ali ovo obično vizuelno izgleda neuredno sa svim elementima neophodnim u kupatilu.

» Zidni paneli

Postavljanje pločica zahtjeva dosta vještine, a povjerite li ovaj posao majstoru, koštati će vas novca, a kasnije bi vas moglo koštati i živaca, dok će njegovo umjetničko djelo ostat trajni ukras vašeg životnog prostora.
Kako sa što manje muke i bez bojazni, a uz zajamčeno puno zadovoljstvo, postaviti zidne pločice u kupaonici?
Jedno od rješenja su gotovi zidni paneli!
Gotovi zidni paneli prekrit će veće zidne površine i pri tom vas poštedjeti vremena nužnog za lijepljenje svake pločice pojedinačno, postavljanja križića kako bi pločice bile u ravnini, njihovog ravnanja kako pojedine pločice ne bi odskakale od zida, kao i vremena potrebnog da sušenje pločica i mase za fugiranje među njima. Poštedjet ćete se i prljavog posla i prašine koja će se kroz najmanju rupicu proširiti po cijelom stanu.

Prednosti zidnih panela:
 • Moguće ih je postaviti preko već postojećih pločica
 • Ne traže nikakvu podlogu
 • Postavljaju se bez onečišćenja
 • Površina panela se lako čisti brisanjem
 • Zadržava toplinu
 • Smanjuje utjecaj kondenzacije
 • Omogućen je izbor između čak 60 različitih boja
 • Moguće ih je naručiti putem interneta


» Polaganje pločica

Već prije kupovine razmislite na koji način želite rasporediti pločice na zidu ili podu, tako da ćete jednostavno izračunati koliko pločica trebate. Površina je privlačna kada su pločice i fuge u međusobnoj harmoniji.
Pločice rasporedite tako da nastane simetrija. Odredite sredinu sobe i tamo započnite s fugom ili sredinom pločice. Neka bočne pločice budu široke barem polovicu širine pločice. Podne pločice najprije položite na suho. Započnite dolje s cijelom pločicom.
Isto tako, na vanjskim rubovima počnite sa cijelom pločicom. Kod susjednih soba nastavite s tijekom fuga, kod jednako velikih podnih i zidnih pločica. Kod niša za radijatore napravite red rezanih pločica na sredini ili pak dva jednako široka reda na obje strane.

OBRADA PLOČICA
S odgovarajućim alatom, pločice dobiju pravi oblik. Za ravan rez preporučamo stroj za rezanje. Jače pločice se na glaziranoj strani zarežu i potom na donjoj strani pažljivo odvoje s čekićem za pločice. Pločice od naravnog kamena režu se s mokrim strojevima za rezanje. Rupice se režu s priborom za bušenje ili rezanje pločica. Bočni žlijebovi se pažljivo odlome s kliještama štipaljkama.

» Krovni crijepovi

Krovni crijepovi su uglavnom osmišljeni kako bi štitili od kiše, te su tradicionalno izrađene od lokalno dostupnih materijala poput gline ili škriljevca. Moderni materijali kao što su beton i plastika se također koriste i neki glineni crijepovi preliveni su vodootpornom glazurom.
Krovni crijepovi su se razvili u veliki broj oblika (ili "profila").

One uključuju:

Pločice za stan - najjednostavniji tip, koje su položene u preklapajuće redove. Ovaj profil je pogodan za drvene i kamene pločice, a za i do nedavno solarne ćelije.

Imbrex i tegula - drevni rimski uzorak od zakrivljenih i ravnih pločica koje rade kanale na krovu.

Rimske pločice - ravne u središtu, s konkavnom krivuljom na jednom kraju i konveksne krivulje na drugom, kako bi se omogućilo blokiranje.

Pantiles - s profilom S-oblika, čime dopuštaju susjednim pločicama da se isprepletu. Taj rezultat u je osmišljen da podsjeca na upravo izorano polje.

Misionarske ili barel pločice su polu-cilindrične pločice izrađene od gline tako da formiranju zakrivljenu površinu. Krovni crijepovi 'vise' iz krovnog okvira pričvršćene ekserima.
Pločice su obično obješen u paralelne redove, svaki red se preklapa s redom ispod da isključe kišnicu i da pokriju čacle koje drže niže redove. Tu su također i krovni crijepovi za posebne položaje, osobito gdje se ravnine nekoliko parcela susreću.

» Stropne pločice

Stropne pločice su lagane pločice koje se koriste u unutrašnjosti zgrade.
One su postavljene na mrežu čelika, ovisno o odabranoj crijepi, mogu osiguravati toplinsku izolaciju, zvučnu apsorpciju, poboljšavati zaštitu od požara te poboljšati kvalitete zraka u zatvorenom prostoru.

Također se često nazivaju i stropni paneli ili drop-strop pločice, one nude prednost jednostavnom pristupu za npr. ožičenje stropa a mogu se lako mijenjati, ukloniti ili zamijenjeni prema potrebi.
One su uglavnom napravljene od drva, mineralne vune, plastike, kositra, aluminija, a vlakna su od recikliranog papira. Često su se sastojale od uzoraka rupa, kako bi se poboljšala njihova svojstva apsorpcije zvuka, premda mnogi imaju humusne površine pružajući teksturu, skulpturu ili prešani izgled na stropu.
Neke pločice su dostupne s ukrasne foto / prijenosne površine, neke su odobrene za instalaciju pod prskalicama za vatru dok ne pokazuju glave prskalica, a neke su odobrene za upotrebu u područjima za pripreme hrane.

» Čišćenje keramičkih pločica

Kako ukloniti prljavštinu, plijesan i kamenac upotrebljavajući jednostavna rješenja i postupke?

Keramičke pločice su popularne kao dizajnerski element u mnogim modernim domovima današnjice a razlikuju se po veličinama, stilovima, bojama, cijenama a popularne su zbog lakoće njihovog čišćenja.

Bilo da ih upotrebljavate za podove ili zidove, unutarnje ili vanjske pločice mogu se lako održavati ako slijedite neke osnovne procedure za njihovo očuvanje.

Prisutne pločice na tržištu razlikujemo po dvije forme: glazirane i neglazirane. Neglazirane pločice obično zahtijevaju mnogo više čišćenja i održavanja jer nisu premazane sa vanjskim ljuskama.

Brišući pločice svaki dan samo sa vodom te sušeći ih sa spužvom ili krpom izbjeći ćete ukorijenjenu i slojevitu prljavštinu, plijesan i kamenac koji se nakupljaju po površinama.

Kada čistite pločice nikad ne upotrebljavajte grube abrazive kao što su puder za čišćenje svi te tekućine mogu oštetiti površinu pločice. Osim ako na etiketi piše da je sigurno za pranje površina keramičkih pločica.

Za jaku prljavštinu gdje blagi detergent ne čisti napravite otopinu kloridnog izbjeljivača i vode kako biste u potpunosti uklonili ukorijenjenu prljavštinu i osigurajte sa je prostor u kojem to radi ventiliran. A na ruke je potrebno navući gumene rukavice.

» Ozljede na pločicama

Pad na pločicama je vrlo česta pojava a može dovesti do ozbiljnih ozljeda pa čak i do spora sa proizvođačem. Zato smatramo da je potrebno svakodnevno održavanje pločica i time smanjti rizik od ozljeda ili eventualno sudskih troškova.

Kad kupujete pločice uvijek provjerite oznake na proizvodu, provjerite kakav proces čiščenja se koristi, kakvog su materijala te jesu li otporne na klizanje.

Ako i kupite pločice otporne na klizanje, nepravilnim održavanjem, poput stare priče da se pločice najbolje ciste sa vodom i octom, možete uništiti pločicu i dovesti je do klizanja.

Neredovito održavanje, razna prljavština, mast i blato uzrokuje veću vjerovatnost da dođe do ozljede. Zato je bitno redovito čiščenje i održavanje pločica po naputku proizvođača.

» Nova opcija u Vašem domu

Kada je riječ o stambeno prostoru, parket je odradio lavovski dio posla. Kako je u nastajanju novo građenje kuća sa poboljšanim projektima sve se više koristi keramička pločica. Nakon ograničavanja samo na kuhinje, kupaonice sada se počinje koristiti u svakoj sobi i sve više domova.

Želite li istražiti nove opcije keramičke pločice daje trajnost i potpuno novu opciju.

Keramičke pločice su izgrađene od prirodnog materijala prije svega gline, vode i mješavinu raznih minerala. Osim toga mogu biti proizvedene u brojnim oblicima i teksturama pružajuči kućama kreativne crte, time vaše kuće postaje jedno umjetničko djelo. Keramičke pločice se smatraju u trajne vrste stambenih obloga i u svakom slučaju duže traju od parketa i drugih obloga.

Otporne se sve vrste mrlja, prljavštine, bakterija za održavanje morate samo oprati mokrom krpom ili spužvom.
Ako ste vlasnik kućnih ljubimaca Vaš dom definitivno neće upoznati probleme povezane uz kučne ljubimce, dlake, kose i dr. Čak i ako nemate djecu ili kućne ljubimce, to je samo pitanje vremena prije nego što vam slučajno ispadne nešto na pod, dok pločice viših razreda dolaze uz jamstvo na grebanje.
Keramičke pločice su jedan od najkopletnijih podnih obloga za kuću, svojim dugim trajanjem i ljepotom daju znatnu vrijednost za Vaš dom.

» Kako izbjeliti pločice

Ukoliko keramičke pločice u Vašem kupatilu više ne blistaju zbog vidljivih naslaga sapuna ili mrlja od vode, lako ih možete očistiti uz pomoć octa (kvasine).

Napravite mješavinu od 100 ml bijelog octa, 100ml amonijaka, i 4l tople vode i njom očistite pločice a potom ih isperite vodom i pustite da se osuše.

Ako su i fuge promenile boju, zaprljale se ili su pak potamnile, možete im povratiti bijelinu uz pomoć četkice za zube koju ćete umočiti u nerazrijeđeno bijeli ocat i time dobro izribajte fuge.

Ubrzo će Vaše kupatilo zablistati.

» Klase keramičkih pločica

Razmislite dobro prije kupovine. Planirajte unaprijed. Pločice koje izaberete gledat ćete možda i par desetljeća - jeftino ne znači ekonomično, najskuplje nije najbolje. Razmislite dobro šta su vaše želje i mogućnosti, upotrebite malo vaše ili tuđe mašte, pregledajte časopise za uredenje enterijera ili kataloge proizvođača pločica, tražite od prodavaca da vam poređaju par pločica, možda dobijete neku ideju. Kombinirajte malo, nisu tamnije pločice skuplje od svjetlih, za isti novac možete dobiti bezlično ili predivno kupatilo.

Bitno je da se pri kupovini opredjelite za prvu klasu - nisu bez razloga pločice podeljene po klasama.Značaj klasa možda nije vidljiv odmah, ali za par godina kada pločice počnu da pucaju ili da se krune shvatićete šta znače klase kod keramičkih pločica, a tada će vjerovatno biti kasno.Razlika u cijeni izmedu I i III klase nije toliko velika.

» Važne oznake i postavljanje pločica

Prilikom kupovine pločica potrebno je obratiti pažnju na slijedeće oznake koje se nalaze na kutiji ili u katalogu:
 • Otpornost na mraz
 • Postotak upijanja vode - keramika za vanjsku upotrebu mora imati što manji postotak
 • Debljina pločice (prosjećno 8-9 mm)
 • Tvrdoća po skali (1-10) 10 je tvrdoća dijamanta. Za podne pločice sve preko 5 je dobro.
 • Otpornost na klizanje - oznaka R9 je za najmanji koeficijent trenja (obično zidne pločice) pa do R 13
 • Otpornost na kemikalije (obično za industrijske pločice)
Prije početka postavljanja pločica raspitajte se za dobrog keramičara, cijena je ista i za dobrog i za lošeg, lošeg ćete psovati svakog dana. Tražite im da Vam pokažu objekte koje su radili i sve će vam biti jasno. Podloga za podne plocice je vrlo bitna - ako ostanu praznine u košuljici, vremenom će doci do pucanja pločice. Keramičari treba da izmjere prostorije i utvrde koja količina pločica je potrebna, koliko je potrebno ljepila i fug mase. Razmak izmedu pločica je individualna stvar ali ako ne želite da razbijate glavu oko toga, najčešće je to 3 mm za podne, za one sa neravnim ivicama razmak je veći, za industrijsku keramiku savjetuje se razmak 5-8mm, a za zidne kako ko voli, ali rijetko je razmak izmedu njih preko 3 mm.

» Kupovina pločica

Zidne pločice
Uvijek su duplo pečene, mekše su od podnih pločica, najčešće su glazirane, glatke, mada se proizvode i u mat varijanti. Samim tim su i klizave, pa nije pametno stavljati ih na pod. Ne zaboravite da se najčešće nesreće u kući događaju u kupatilu.
Proizvođači obično prave odgovarajuću podnu pločicu, koja se slaže uz zidne, nitko vam ne brani da podnu pločicu stavite na zid, nešto je skuplja i voda će se teže slivati ali nije opasno po život.

Podne pločice
Prvo je potrebno vidjeti za koji prostor su vam potrebne. Za kupatilo, kuhinju i hodnike mogu ići bilo koje podne, a dobro je da budu antiklizne, za terase obavezno je da budu otporne na mraz. Prije nego što kupite, probajte ih, slobodno stanite na pločicu da vidite da li klizi, pokvasite je pa vidite kako se ponaša.
Za visokofrekventna mjesta treba kupovati kvalitetniju keramiku - žalosno izgleda prostor gdje su poslije 2 godine pločice iskrzane na mjestima gde se najčešće prolazi.
Granitna keramika je dobra za te namjene, njena cjelokupna struktura je ista kao i gornji dio pa se habanjem ništa ne gubi. Nije sva granitna keramika istog izgleda, ima rustičnih ili neravnih. Ako želite da kombinrate polirani i nepolirani granit, provjerite dimenzije odnosno kalibražu (prilikom poliranja se gubi na dimenzijama, pa ista serija nije uvijek i istih dimenzija). Pločice iste serije mogu imati razlicite dimenzije odnosno kalibražu - ako dokupljujete pločice obavezno obratite pažnju - različita kalibraža znači i različite dimenzije.

» Unutarnja i vanjska keramika

Keramičke pločice, ali i pločice izrađene od drugih materijala omogućavaju nam izvođenje podova i zidova kojima je potrebna obloga koja će biti lako održiva i pouzdana.
Poznato je da se pločice ugrađuju gotovo podjednako u vanjske i unutarnje prostore, no dosad je praksa bila postavljati pločice isključivo tamo gdje su potrebne, u prostorima s visokom koncentracijom vlage ili u prostorima koji se dosta prljaju te zahtijevaju lako održavanje.

Unutarnje keramičke pločice dijele se na zidne i podne.

Omogućuju nam uređenje kuhinja, kupaona, predsoblja i soba. Pored dizajna moraju zadovoljavati kvalitetom keramičke glazure, kalibracijom i samom kvalitetom pečenja.
Sve keramičke pločice spadaju pod unutarnje pločice jer ne podliježu utjecaju kiše, snijega i leda. Stoga se cijeli asortiman vanjske keramike može upotrijebiti i za unutarnja oblaganja, dok se unutarnje pločice (koje upijaju vlagu) ne smiju koristiti za vanjska oblaganja.

Pločice se dijele na zidne i podne, glazirane i neglazirane, unutarnje i vanjske...
Razlika je u njihovoj otpornosti na temperaturne razlike i apsorpciju vode (unutarnje pločice više upijaju vlagu), stoga se u eksterijere mogu postavljati samo pločice koje zadovoljavaju osnovno svojstvo otpornosti na smrzavanje. Kako pločice mogu biti skliske (kupaonice i eksterijeri), sve su popularnije strukturirane pločice koje imaju protuklizna svojstva.

» Na što moramo misliti pri odabiru keramičkih pločica

Pločice su vrlo dekorativne i mogu se upotrijebiti gotovo na svakom zidu. Keramički zid kupaonice može biti vrlo efektan. Bilo da se radi o jednostavnim, jednobojnim pločicama ili pak s uzorcima i u bojama, takav zid odiše svježinom. Danas se u kupaonicama kompletni zidovi sve više prekrivaju pločicama. Prednosti su očite: lagano održavanje, ugodna atmosfera i nema opasnosti od vlažnih zidova. Pločice većih ili manjih dimenzija? Izbor će najvjerovatnije ovisiti o veličini prostora gdje pločice želite postaviti. Tako veliki prostori vole pločice većih, a mali prostori manjih dimenzija. Ako pločice postavljate samo na donji dio zida, pripazite kako će se one uklopiti s ostalim dijelovima kupaonice. Kombinacija pločica s odgovarajućim bordurama dijeli zid na dva dijela. Ovisno što i na koji način želite istaknuti, ova tehnika jamči dinamiku prostora. Kao primjer zamislite kupaonicu u kojoj je gornji dio zida žute boje, a njegov donji dio, tj. popločeni, crvene boje. Prekrivanje poda kupaonice pločicama nije samo dobar izbor, već i rješenje u većini slučajeva. Pod kupaonice vrlo često je mokar pa je i to jedan od razloga zašto se odlučujemo za njih.

važno je utvrditi točnu količinu pločica koja vam je potrebna, a isto vrijedi i za provjeru kod dobavljača. U protivnom, može se dogoditi da na jednom zidu kupaonice imate dvije vrste pločica! Posavjetujte se sa stručnjakom oko veličine i boja pločica. Budite sigurni da se osnovna boja kupaonice podudara s vašim izborom.

Veličina
Već smo spomenuli da su za male kupaonice prikladnije pločice manjih dimenzija. No, točnog pravila za najbolje rješenje za izbor dimenzija pločica nema. Dakako, važno je znati da su velike pločice nezgodne kada dođe red na oštre kupaoničke kuteve, dok za pločice malih dimenzija treba više vremena da se slijepe.

Oslikane pločice
Između raznovrsnih keramičkih pločica vrijedi spomenuti i oslikane. Danas se ne možemo odlučiti što izabrati. Izbor je uistinu velik i raznovrstan. Oslikane pločice vrlo lijepo dolaze do izražaja na većim površinama, a pogotovo ako je ta površina zida isključivo bijele boje. Vrlo dobar efekt postiže se s nekoliko oslikanih pločica postavljenih bez ikakvog pravila. Valja imati na umu da previše oslikanih pločica u manjim prostorijama može privlačiti nepotrebnu pozornost i time kvariti opći dojam.

Financije
Skupe keramičke pločice garantiraju kvalitetu i bolji izgled. No, prije uređenja kupaonice razmislite koliko dugo ćete ostati u određenom stanu ili kući. Ako selidbu planirate u kratkom vremenskom razdoblju savjetujemo da izbjegnite skupu kupaoničku opremu. Ako ne namjeravate preseliti se uskoro, skuplji izbor svakako će se isplatiti.

Loše strane postavljanja keramičkih pločica na pod su:
 • veći financijski trošak
 • neugodna hladnoća poda (ukoliko se ne postavi podno grijanje)
 • lako se oštećuju
Keramičke pločice svojevrstan su zaseban svijet u kupaonicama. Praktične, jednostavne i nadasve lijepe, one danas imaju predznak prepoznatljivosti koja se očituje u moru različitih oblika i dizajna. Krajnji korisnik nije ekspert po pitanjima kvalitete, ali ima jasnu sliku kakvu kupaonicu želi. To se odnosi i na pločice. Odluka o izboru temelji se na izgledu, bojama, tj. cjelokupnom dizajnu. To je ono što ga privlači i na temelju čega donosi odluku.

Dobre strane postavljanja keramičkih pločica na pod su:
 • dekorativan karakter
 • lako održavanje
 • dug vijek trajanja
 • lako se održavaju
No, što je s izborom pločica kada su u pitanju male površine? Nemojte da vas zavara činjenica da za male prostore odabir pločica nije bitan. Upravo suprotno! I na 1 m2 dizajn može odigrati veliku ulogu.

Odabir
O dojmu cjelokupnog prostora uvelike ovisi za kakve ste se pločice odlučili. No, prije samog odabira, morate znati procijeniti prostor, tj. koja bi boja i veličina pločica najviše odgovarala.

» Uporaba i održavanje popločenih površina

Nakon polaganja pločica, sušenja vezivnog materijala i fugiranja popločenu površinu ne treba olako prepustiti zaboravu, odnosno vanjskim utjecajima.
Vijek trajanja postavljenih pločica uvelike ovisi o načinu na koji se one koriste i kako se održavaju. Uostalom, pločice se i najčešće koriste za prostore u kojima vladaju neki posebni uvjeti (npr. povećana vlažnost i/ili temperatura, povećana mogućnost zaprljanja itd). Nekoliko je činjenica o kojima korisnik popločane površine treba voditi računa ako želi osigurati dugotrajnost i uvijek lijep izgled postavljenih pločica.
 • Izgled pločica i spojeva
  Popločana površina sastoji se od pločica i njihovih međusobnih te spojeva s drugim elementima u prostoru pa ih valja promatrati kao cjelinu. Povremenim pogledom na površinu pločica i izgled spojeva (tj. fuge) moguće je otkriti moguće nepravilnosti kao što su, primjerice, ispucale fuge, puknuće površine, odljepljivanje pločica itd. kako bi pravodobno mogle poduzeti odgovarajuće mjere.
 • Primjena sredstava za čišćenje
  Za čišćenje pločica treba koristiti isključivo sredstva koja su za materijal pločica namijenjena, odnosno koja nisu agresivna za materijal pločica ili fugirnog materijala. Primjerice, pločice u kupaonici se ne bi smjele čistiti istim sredstvom koje se koristi za čišćenje zahoda jer ono u pravilu sadržava kiselinu koja, doduše, ne djeluje štetno na materijal pločica, ali oštećuje fugirne materijale na cementnoj osnovi. Isto tako bi za čišćenje ploćica trebalo izbjegavati sredstva na bazi otapala (alkohola, razrjeđivača, benzina i sl) ako je fugirni materijal na epoksidnoj ili nekoj drugoj polimernoj osnovi.
 • Primjena odgovarajućih metoda čišćenja
  Pri čišćenju se ne bi smjela koristiti abrazivna sredstva i/ili pribor kao što su, primjerice, deterdženti sa zrncima pijeska ili metalne četke, a ako je to već nužno (npr. zbog velikog zaprljanja), radovima treba pristupiti s najvećom mogućom pozornošću. Isto tako, veću pozornost pri čišćenju treba posvetiti ako se radi o osjetljivijim materijalima ili o pločicama sa sjajnijom ili obojanom površinom.
 • Abrazivna nečistoća
  U mrljama od raznih onečišćenja (npr. od blata) vrlo se često nalaze čestice koje mogu uzrokovati abraziju površine pločica (npr. čestice pijeska, stakla, metalnih materijala i sl) i koje se hodanjem raznose po cijeloj popločanoj površini te tako pridonose njezinom oštećivanju. Zbog toga bi, ako se radi o unutarnjim prostorima, popločane podne povrπine s vremena na vrijeme (a posebice kada je vani loše vrijeme koje pogoduje unošenju blata i sl) trebalo obrisati i tako ukloniti unesenu nečistoću.
 • Spriječiti udarce i padove teških predmeta
  Iako se popločane površine čine vrlo postojanim, one su vrlo krhke, odnosno osjetljive na mehaničke utjecaje kao što su udarci ili padovi teških i tvrdih predmeta. Zbog toga se povrπina pod pločicama treba zaštititi odgovarajućim prevlakama ako se na tom području može očekivati pad teških i tvrdih predmeta.

» Element zraka u našem domu

Od sva četri elementa, zrak je jedini nevidljivi. Ne možemo ga uhvatiti i ako nema propuha ili neugodnog mirisa često ga i nismo ni svjesni. Kvaliteta zraka u našem domu snažno djeluje na cjelokupnu energiju doma. Zrak je postao toliko zagađen da je postalo teško iz njega apsorbirati kisuk i pranu. Prana je životna energija i zato jogiji ističu važnost pravilnog disanja jer nam ono omogućuje uzimanje životne sile koja je oko nas. Osim zraka u gradu, niti zrak u stanovima nije kvalitetan. Često je pun cigaretnog dima, isparavanja boja, različitih ljepila.

Zagađeni zrak prepun je pozitivnih iona koji mogu dovesti:
1. do umora i pospanosti
2. depresije
3. zijevanja
4. čestih glavobolja...

Što možemo učiniti za kvalitetniji zrak u našem domu?
1. redovito provjetravajte svoj dom
2. ne pušite u stanu, dim od cigarete drastično ruši životni chi prostora
3. svedite na minimum tvari koje nepovoljno zrače
4. imajte biljke u stanu
5. koristite eterična ulja, mirisne trave i mirisne štapiće

» Postavljanje zidnih pločica

Temeljni premaz
Prije svega površinu premažite temeljnim premazom. Ukoliko želite postavljati pločice u kupaoni kistom nanesite temeljni premaz. Podloga mora biti čista, suha i velike nosivosti. Ukoliko se na podlozi nalaze tapete obavezno ih odstranite. Ostale neravnine možete poravnati lopaticom za struganje. Obratite pažnju na vremenski rok od tri sata koji je potreban za sušenje temeljnog premaza.

Označavanje pravca
Zacrtajte okomitu i vodoravnu liniju. Točno ocrtavanje tih linija pomoću olovke i libele vrlo je važno za daljnje radove. Na označenom mjestu započet ćete postavljati prvi red pločica. Pločice postavljajte počevši odozgo vodoravnim redom, a nakon toga okomito tako da dobijete oblik slova «T», ali naopako.

Ljepilo za pločice
Pri kupnji ljepila obratite pažnju na kakvu ćete podlogu postaviti pločice: pločice se na gips, žbuku, ciglu i beton lijepe običnim ljepilom za pločice. Ukoliko želite prelijepiti stare pločice ili nalijepiti pločice na vodootpornu ivericu odaberite ljepilo veće nosivosti. Uobičajena se ljepila miješaju s vodom ili dodacima. Nakon kratkog stajanja od nekoliko minuta i ponovnog miješanja ljepilo je gotovo. Nanesite gotovo ljepilo na suhi temeljni premaz. Razvucite ljepilo pomoću zidarske žlice po podlozi. Obratite pažnju na to da je površinski sloj svugdje podjednak. Nadalje, vrijeme sušenja ovisi o sobnoj temperaturi. Pročešljajte ljepilo za pločice zupčastom lopaticom. Prije nego što ste s tim započeli, provjerite strašnju stranu pločice. Ako je pločica jače profilirana potrebna Vam je lopatica s većim zupcima.
Zupce lopatice odaberite na taj način da kod postavljanja pločice najmanje 80% stražnje strane pločice bude pokriveno ljepilom.

Postavljanje pločica
Počnite s postavljanjem pločica. Pločicu čvrsto umetnite u sloj ljepila. Tijekom postavljanja uvijek provjerite je li stražnja strana pločice 80% pokrivena ljepilom. Učinite to na taj način da svježe postavljenu pločicu povremeno podignete. Pomoću križića za pločice Vaše će pločice imati podjednaki razmak fuga. Ukoliko pločice postavljate oko neke cijevi koja se nalazi u fugi, pažljivo izrežite slobodan prostor oko cijevi pomoću kliješta «papagajki». Ukoliko se cijev nalazi usred pločice, razdijelite pločicu u dva dijela i pažljivo napravite izrez počevši od prijelomne strane pločice. Pored rastezljive vrpce i libele kutna je vrpca također koristan alat za izravnavanje i namještanje pločica. Provjerite tijekom postavljanja jesu li pločice vodoravno postavljene i ima li na stražnjoj strani dovoljno ljepila. Ukoliko uočite sitnu pogrešku odmah ju ispravite jer će podloga brzo upiti ljepilo. Prije nego ih namažete ljepilom, izrežite pločice za mjesta blizu stropa, poda, vrata i prozora.

Fugiranje
Nakon što ste popločili sve površine u kupaonici, pričekajte da se ljepilo veže odnosno upije. Sve o procesu stvrdnjavanja naći ćete na pakovanju ljepila. Masu za fugiranje pomiješajte s vodom dok ne dobijete kašastu smjesu. Utisnite smjesu pomoću spužve ili gume za fugiranje u fuge. Višak smjese za fugiranje temeljito odstranite sa pločica dijagonalno, znači ukoso od fuge. Pričekajte dok se smjesa za fugiranje ne osuši i dobije mat boju. Nakon toga površinu pločica očistite vlažnom spužvom držeći je ukoso. Pritom spužvu često ispirite. Kasnije obrišite pločice čistom i suhom krpom.

» Postavljanje podnih pločica

Označavanje pravca
Podne pločice postavite tek nakon postavljanja zidnih pločica. Samo na taj način ćete moći nastaviti s fugama zida i na podu. Kod zidova na suprotnoj strani fuge moraju biti točno paralelne. Stoga je vrlo važno da prvo označite pravac po kojem ćete postavljati podne pločice.

Pripremanje podloge
Pobrinite se da podloga za pločice bude ravna. Podovi u starogradnjama često imaju pukotine i male udubine. Oštećena mjesta poravnajte smjesom za gletanje. Prije postavljanja pločica kistom nanesite temeljni premaz na podlogu. Ostavite temeljni premaz tri sata dok se ne upije i osuši. Točno izmjerite tlo prostorije i označite sredinu prostorije. Kod pravokutnih prostorija uže napnite kroz središte prostorije tako da se proteže paralelno sa zidovima. Nakon toga možete probno postaviti pločice prije negoli započnete s lijepljenjem.

Lijepljenje i rezanje pločica
U slučaju da pločice postavljate na estrih, koristite ljepilo koje se miješa s vodom. Ukoliko želite postavljati pločice na ivericu ili na podno grijanje morate pomiješati ljepilo s posebnim dodatkom (elast za ljepila). Zidarskom žlicom nanesite ljepilo na podlogu. Koristite onoliko ljepila koliko Vam je potrebno za taj postupak, dakle 1 do 1,5 kvadratnih metara. Pročešljajte ljepilo zupčastom lopaticom. Veličina zubaca ovisi o profilu na stražnjoj strani pločice te o podlozi. Nemojte koristiti premale zupce. Prvu pločicu postavite uza zid te nastavite tim redom. Ukoliko se površina ljepila osušila ponovno ju premažite ljepilom jer inače neće biti učinkovito kao inače. Za precizno rezanje i ravne rubove na pločicama koristite stroj za rezanje pločica. Podesite mjeru na stroju i zarežite prednju stranu pločice. Debele pločice nakon zarezivanja prednje strane prelomite preko ruba stroja za rezanje pločica. Ukoliko morate izrezati slobodan prostor oko cijevi ili WC školjke koristite kliješta «papagajke» trgajući njima pločicu milimetar po milimetar dok ne dobijete željeni oblik. Pločicu postavite laganim utiskivanjem u ljepilo. Nakon toga pločicu učvrstite udarcima gumenim batom. Pomoću križića za pločice Vaše će pločice imati podjednaki razmak među fugama. Najbolji rezulat dobit ćete ako prvo postavite pločice lijevo i desno ispod zida. Zatim pričvrstite vrpcu na pločice i uzduž postavljajte ostale pločice. Obratite pažnju da u neposredno popločenim prostorijama fuge budu usklađene. Elastičnu fugu ostavite točno iznad fuge estriha. Na ostalim podlogama napravite elastičnu fugu ispod vrata.

Balkon i terasa
Želite li popločiti balkon ili terasu, odaberite pločice koje su otporne na mraz. Pazite na nagib od 2% kako bi kišnica mogla otjecati (primjerice 3m duboka terasa mora opadati za cca. 6 cm). U ljepilo za pločice i masu za fugiranje umiješajte posebne dodatke za vanjske uvjete.

Fugiranje
Provjerite jesu li fuge čiste, bez prašine i podjednako duboke. Ukoliko su fuge nečiste prljavštinu izgrebite drvenim klinom. Želite li fugirati pločice za normalne uvjete, pomiješajte masu s vodom, a za vanjske uvjete te postavljanje pločica na ivericu, podno grijanje, balkon ili terasu umiješajte elastičan dodatak. Pomiješajte smjesu zidarskom žlicom dok ne bude kašasta. Izlijte smjesu po pločicama te uvijek kod radova s proizvodima koji sadrže cement nosite zaštitne rukavice. Ukoliko Vam smjesa slučajno uđe u oko, isperite ga velikom količinom čiste vode i potražite savjet liječnika. Najbolje rješenje su zaštitne naočale. Smjesu za fugiranje dobro raspodjelite gumenim brisačem dijagonalno, znači ukoso od fuge po pločicama. Kada ste ravnomjerno popunili fuge, odstranite uz lagani pritisak gumenim brisačem ostatak smjese.

SAVJET MJESECA
Toplinska izolacija 1.dio / Grijanje
Kako bi se praktičnost održavanja i lijep izgled zadržali dugi niz godina potrebno je odabrati trajan i čvrst materijal, a jedan od njih zasigurno su i keramičke pločice.
Sanitarije Keramičke pločice Grijanje Vodovod i kanalizacija Boje i lakovi
NAŠE USLUGE
3D vizualizacija
Miješanje boja
Hidroizolacija
Termoizolacija
IZDVAJAMO
HTZ oprema
Suha gradnja
PARKETI


Opširnije...
NEWSLETTER
Ukoliko želite tromjesečno primati informacije o akcijama i novostima vezanim uz Vaš BAGAR, prijavite se za primanje našeg newslettera.

Bagar.hr, početna stranica O nama
Aktualno
Akcijska ponuda
Prodajna mjesta
Reference
Kontakt
Sanitarije
Keramičke pločice
Grijanje
Vodovod i kanalizacija
Boje i lakovi
Građevinski materijal
Savjeti
Naše usluge
Coes
HTZ oprema
Suha gradnja
Dekorativni kamen
Parketi
Hosted by
Fer Projekt