Savjeti - Boje i lakovi

Obnova fasade

 

PRAVILAN ODABIR TEHNOLOGIJE I MATERIJALA KLJUČ SU TRAJNOSTI FASADE...

Stari zidovi puni su različitih mineralnih soli-salitre koja razara pogrešno odabrane nove fasade. Nova skupa fasada na vlažnom i zasoljenom zidu neće dugo potrajati. Nakon trajne zaštite od vlage i sušenja zida, potrebno je postaviti odgovarajuću žbuku otpornu na visoki sadržaj soli u starim zidovima.

Ispravan odabir tehnologije i materijala za obnovu moguć je tek nakon preciznih laboratorijskih analiza zida, vrste soli i njene koncentracije.

Posebno odabrana žbuka prema stanju i kemijskom sastavu zida jamči vam dugotrajnost, urednost i isplativost vaše investicije. Pukotine na fasadi na duže vrijeme često dovode do znatnih oštećenja u građevinskoj supstanci. Stoga treba popraviti i najmanje pukotine. Pukotinu treba najprije malo proširiti i ukloniti klimave ostatke na zidu. Ako je podloga suha, dodatno je navlažite. Tada utisnite masu ravnomjerno u pukotinu. Za to je najbolja posebna masa za brtvljenje fasada na bazi akrila. Ni u kojem slučaju nemojte uzimati silikon jer se boja na njemu neće održati. Višak mase odstranite, izravnajte još jednom sa čistom vodom i ostavite da se osuši.