Savjeti - Boje i lakovi

Boja kao zaštita od požara – 1. dio

 

Protupožarna boja namjenjena je isključivo industrijskim područjima, primjeni nosive građevinske konstrukcije T-nosača, revizijskim i kabelskim oknima te protupoižarnim stepeništima. Ne koriste se u privatnoj sferi, jer dodaci koji su joj primješani mogu izazvati zdravstvene tegobe, pri emitiranju kroz dugi niz godina.Ova vrsta boje izrađena je na osnovi specijalne disperzije sintetskog polimera te odgovarajućih soli, dodataka i punila.

Protupožarna svojstva se poiostižu primjesama zaštitnih sredstava otpornih na vatru, a uobičajeni su prije svega, organski spojevi fosfora. Poznato je halogenirajuće sredstvo za zaštitu od vatre, takozvani Tris-kloretilfosfat. Primjenjuje se za protupožarnu zaštitu unutarnjih površina i konstrukcija od drva i drvu sličnih materijala poput panel ploča, lesonita, šper ploča, izolacijskih ploča i ploča od iverice.

Djeluje po principu da premaz zahvaćen plamenom razvija gustu mikroporoznu pjenu, koja automatski djeluje kao izolator, te dulje vrijeme štiti podlogu od zapaljenja. Kod optimalne temperature i vlage zraka ne preko 80%, premaz kroz dulje vrjeme ne gubi protupožarna svojstva.Proizvodi se za sve podloge i lako se nanosi na površinu, koja mora biti čvrsta, bez labavih djelova starih naliča, bez masnoće i prašine. 

Postojeće naliče koje sadrže pigmente i punila, dakle vapno, kreda i litopon, i sve ostale nepostojane prema kiselinama moraju se odstraniti. 

hamag logo eu logo esif logo