Savjeti - Boje i lakovi

Fantastično bojanje

 

Jednostavno bojanje je zastarjelo. U modi su kreativne tehnike, koje ponajviše izražavaju individualnost pojedine prostorije. Možemo naći nekoliko dobrih razloga u prilog dizajniranju obojenih zidova. Tamne uglove kuće možemo oživjeti s toplim, svijetlim tonovima, a osunčane i prozračne prostore na neki način umiriti s nešto hladnijim bojama.

S planiranom upotrebom boja, tekstura i uzoraka, možemo utjecati na naše opažanje i tako postići da nam se pojedini arhitektonski elementi i cjelokupan prostor čine drugačiji. Drugim riječima, spretno obojani zidovi uzrokuju da se npr. manja soba optički poveća, a da prostor djeluje harmoničnije.
Uz subjektivan ukus pri izboru odgovarajuće boje, u dizajniranje zidova ubrajamo i strukturne elemente, uzorke i ukrase. Ovisno o tome koja se boja upotrijebi za zidove, manje strukture mogu djelovati većima ili obratno – velike strukture manjima. Prava boja može oživjeti istrošene, izblijedile površine, ili u novogradnji stvoriti uravnoteženu atmosferu s primjesom tradicionalnog i "stare patine".

hamag logo eu logo esif logo