Savjeti - Grijanje

Par savjeta za uštedu pri korištenju pećnica i štednjaka - 1. dio

 

Uvijek koristite veličinom optimalno grijaće kolo štednjaka za odabranu posudu. Prilagodite posuđe količini hrane koju kuhate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Isključite grijaće tijelo nekoliko minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo, jer će grijaće tijelo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati.

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha, jer se tako toplina dulje zadržava u posudi, pa možete uštedjeti i do 20% energije za kuhanje.
Prilikom kuhanja koristite minimalnu snagu koja vam je potrebna. Kad je voda jednom proključala, smanjite snagu grijaće ploče na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom snagom nećete postići da vaša hrana bude brže kuhana nego samo da voda brže ispari.
Staklokeramičke grijaće ploče vrlo precizno usmjeravaju toplinsku energiju na samo dno posude, pa su stoga učinkovitije nego klasične grijaće ploče. 

hamag logo eu logo esif logo