Savjeti - Keramičke pločice

Krovni crijepovi

 

Krovni crijepovi su uglavnom osmišljeni kako bi štitili od kiše, te su tradicionalno izrađene od lokalno dostupnih materijala poput gline ili škriljevca. Moderni materijali kao što su beton i plastika se također koriste i neki glineni crijepovi preliveni su vodootpornom glazurom. Krovni crijepovi su se razvili u veliki broj oblika (ili "profila").

One uključuju:

Pločice za stan - najjednostavniji tip, koje su položene u preklapajuće redove. Ovaj profil je pogodan za drvene i kamene pločice, a za i do nedavno solarne ćelije.

Imbrex i tegula - drevni rimski uzorak od zakrivljenih i ravnih pločica koje rade kanale na krovu.

Rimske pločice - ravne u središtu, s konkavnom krivuljom na jednom kraju i konveksne krivulje na drugom, kako bi se omogućilo blokiranje.

Pantiles - s profilom S-oblika, čime dopuštaju susjednim pločicama da se isprepletu. Taj rezultat u je osmišljen da podsjeca na upravo izorano polje.

Misionarske ili barel pločice su polu-cilindrične pločice izrađene od gline tako da formiranju zakrivljenu površinu. Krovni crijepovi 'vise' iz krovnog okvira pričvršćene ekserima.
Pločice su obično obješen u paralelne redove, svaki red se preklapa s redom ispod da isključe kišnicu i da pokriju čacle koje drže niže redove. Tu su također i krovni crijepovi za posebne položaje, osobito gdje se ravnine nekoliko parcela susreću.

hamag logo eu logo esif logo