Savjeti - Sanitarije

Kako štediti vodu

 

Zasigurno se pitate kakve veze ima potrošnja vode s potrošnjom energije? Jednostavno je, ako imate električni bojler on troši goleme količine električne energije za zagrijavanje vode, a ako imate i hidrofor onda se nemojte čuditi velikim računima. Činjenica je da vodu shvaćamo dosta olako i rasipamo je, a time ne samo da štetimo okolišu nego štetimo i svom kućnom budžetu. Zato, i s vodom racionalno!

Izolirajte cijevi
Najveća količina topline gubi se zbog neizoliranih cijevi. Stoga izolirajte cijevi, posebice ako prolaze kroz slabo grijane prostore, kao što su podrumi.

Pravilno koristite i održavajte bojler
Ne zagrijavajte vodu u bojleru iznad 60°C. Jednom godišnje očistite grijač bojlera od naslaga kamenca.

Koristite štedne armature
U kupaonici koristite štedne armature. Niskoprotočne tuš-glave koriste i do 60% manje vode nego standardne armature.

Provjerite slavine i ventile
Provjerite slavine i ventile u vašem domu. Ukoliko cure, odmah ih zamijenite. Jeste li znali da se samo jednom kapi vode u sekundi godišnje nepotrebno izgubi 9000 litara vode?!

Otkrite mjesta nekontroliranog curenja vode
Vrlo se često događa da u vašem domu postoje skrivena mjesta na kojima voda nekontrolirano curi. Provjera je jednostavna: očitajte vodomjer, a potom dva sata ne puštajte vodu. Ponovo očitajte vodomjer. Ukoliko stanje nije isto, voda vam nekontrolirano curi i nepotrebno povećava račun.

Ručno pranje posuđa
Pri ručnom pranju posuđa troši se i nepotrebno baca značajna količina vode. Stoga pokušajte sljedeće: napunite veću posudu ili jednu stranu dvostrukog sudopera vodom, koju ćete korisiti za pranje posuđa deterdžentom, izbjegavajući tako nepotrebno rasipanje vode.

Provjerite bojler
Ukoliko je površina bojlera vruća ili topla, to znači da se dio energije za zagrijavanje vode gubi. Omotajte bojler izolacijskim materijalom, pridržavajući se pri tome uputa proizvođača.

Provjerite je li vaš zahod ispravan
Provjera je jednostavna: stavite dvije do tri kapi boje za hranu u WC kotlić. Pričekajte par trenutaka. Ukoliko se boja pojavi u školjci, zahod je neispravan i nepotrebno rasipa vodu. Popravite ga!

Instalirajte uređaje za štednju vode u WC kotlić
Na tržištu postoje uređaji koji se ugrađuju u WC kotlić, a koji mogu uštediti i do 5 litara vode po jednom ispiranju WC školjke. hamag logo eu logo esif logo