Savjeti - Boje i lakovi

Principi bojenja prostora

Principi bojenja prostora

Boje se kombiniraju po principu sklada – slične, analogne boje (zeleno-plava, zelena i zeleno-žuta) i principu kontrasta– komplementarne boje za koje, inače, teoretičari boja kažu da se najbolje slažu (crvena i zelena, plava i narnđasta, ljubičasta i žuta). Ukoliko želite mirnu, harmoničnu, relaksirajuću kućnu atmosferu, birajte prvi princip. Princip kontrasta koristi se u dinamičnim i kreativnim prostorima, koji živo komuniciraju sa korisnicima, privlače pažnju gostiju i bude maštu.

Boje: Smeđa, siva, srebrna ...

Boje: Smeđa, siva, srebrna ...

Smeđa boja simbolizira zemlju, snagu, ali i nježnost jeseni. Tako je treba i primjenjivati. Siva boja nosi sve dobro svojih komponenti – crne i bijele. Odlično se kombinira sa akcentima svih duginih boja. Srebrna, zlatna, bakarna, kao detalji u domu su dobre, ali kao osnovne boje koriste se u klubovima, restoranima, izložbenim prostorima.

Boje: bijela i bež

Boje: bijela i bež

Bijela boja u teoriji predstavlja skup svih duginih boja. U praksi, više podsjeća na odsustvo svih boja. Često se koristi u suvremenim interijerima svih stilova. Ostavlja utisak naučne fantastike u kojoj forma i funkcija dominiraju nadestetikom. U zavisnosti od boje koja joj se doda kao pigment, varira i karakter prostora. Uz malo plave ili sive, ambijent je ledeno hladan. Sa bež notom, prostor dobija na toplini i živosti. Bijela je, poput crne, savršena za sve kombinacije i dekorativne izričaje. Bež boja je tradicionalno najkorišteniji pigment u bojenju prostora. Zaboravite druge varijante, birajte boje i tonove pjeska.

Boje: crvena i crna

Boje: crvena i crna

Crvena boja je simbol ljubavi, strasti, ali i krvi i vatre. Izaziva snažne emocije i pobuđuje na aktivnost. Koristi se kao poticaj radnoj energiji, ali i buđenju emocija. Dizajneri je rado primjenjuju, sa promjenjivim uspjehom. Odlično se slaže sa većinom boja, ali caruje u bijelo-crnim i sivim prostorima.

Boje: plava i ljubičasta

Boje: plava i ljubičasta

Plava boja čini većinu našeg okruženja i skladno živimo sa njim. Otrgnuta od neba i mora, u eksterijerima je prijatna kada podsjeća na boje iz prirode. Simbolizira mir, hladnoću, zatvorenost u sebe, sklonost ka sanjarenju. U engleskom jeziku ista riječ (blue) koristi se za plavu boju i „tugu“.

hamag logo eu logo esif logo