Savjeti - Grijanje

Održavanje grijačih instalacija za stambene zgrade

Održavanje grijačih instalacija za stambene zgrade

Jedan od bitnih elemenata održavanja stambene zgrade je održavanje grijačih sistema. U gradovima postoji više načina proizvodnje toplinske energije koja se koristi u svrhu zagrijavanja stambeno-poslovnih zgrada, stoga se grijanja dijele na:

Prozori i toplina

Prozori i toplina

Prozori uglavnom gube ili sakupljaju toplinu na slijedeće načine: - Toplinskom vodljivošću - to je fizikalni zakon svih materijala, bez obzira na agregatno stanje. Što je toplinski izolator lošiji, ima bolju toplinsku vodljivost, i obrnuto. - Ukoliko dlanom dodirnemo vruć radijator, osjetit ćemo na koži kako metal provodi toplinu. Na isti način i prozorsko staklo provodi toplinu. Kako je staklo bolji toplinski izolator od metala, instaliranjem trostrukih staklenih površina na prozorskom okviru, smanjit ćemo toplinske gubitke i do 60 %. - Ukoliko su komore između staklenih ploha ispunjena plinom niske toplinske vodljivosti (argon), cijela će površina prozora propuštati vrlo malo topline. I time sačuvati toplinu u Vašem domu.

Prozori i toplina

Prozori i toplina

Prozori uglavnom gube ili sakupljaju toplinu na slijedeće načine:

Savjeti za štednju - 3. dio

Savjeti za štednju - 3. dio

Ukoliko je kotao ili bojler u negrijanom podrumu, te ako je sistem vodova jako dug, svakako vodove obložite izolacijskim materijalima jer se razlika u temperaturi okoline i cijevi gubi u okolinu koju netreba grijati.

Savjeti za štednju - 2. dio

Savjeti za štednju - 2. dio

Pravilnim prozračivanjem možete izvršiti izmjenu zraka unutar prostorija koje grijete na način da nikako držite malo otvoren prozor cijeli dan. Prozore svaki sat otvorite širom na 2 minute. Pritom nemojte zatvarati grijanje. Topli zrak će istjerati van ustajali zrak a ispod prozora će ući svježi. Zapamtite, zidovi, namještaj, podovi, sagovi kad su jednom zagrijani neće se tako brzo ohladiti. Nabavite posudice za vodu koje objesite na radijatore ili ovlaživač zraka.

<< 1234 >>