Savjeti - Grijanje

Konvecijski gubici

Konvecijski gubici

Konvekcijskim gubicima se energija gubi strujanjem toplog ili hladnog zraka preko prozorske površine.

Održavanje grijačih instalacija za stambene zgrade

Održavanje grijačih instalacija za stambene zgrade

Jedan od bitnih elemenata održavanja stambene zgrade je održavanje grijačih sistema. U gradovima postoji više načina proizvodnje toplinske energije koja se koristi u svrhu zagrijavanja stambeno-poslovnih zgrada, stoga se grijanja dijele na:

Prozori i toplina

Prozori i toplina

Prozori uglavnom gube ili sakupljaju toplinu na slijedeće načine: - Toplinskom vodljivošću - to je fizikalni zakon svih materijala, bez obzira na agregatno stanje. Što je toplinski izolator lošiji, ima bolju toplinsku vodljivost, i obrnuto. - Ukoliko dlanom dodirnemo vruć radijator, osjetit ćemo na koži kako metal provodi toplinu. Na isti način i prozorsko staklo provodi toplinu. Kako je staklo bolji toplinski izolator od metala, instaliranjem trostrukih staklenih površina na prozorskom okviru, smanjit ćemo toplinske gubitke i do 60 %. - Ukoliko su komore između staklenih ploha ispunjena plinom niske toplinske vodljivosti (argon), cijela će površina prozora propuštati vrlo malo topline. I time sačuvati toplinu u Vašem domu.

Prozori i toplina

Prozori i toplina

Prozori uglavnom gube ili sakupljaju toplinu na slijedeće načine:

Savjeti za štednju - 3. dio

Savjeti za štednju - 3. dio

Ukoliko je kotao ili bojler u negrijanom podrumu, te ako je sistem vodova jako dug, svakako vodove obložite izolacijskim materijalima jer se razlika u temperaturi okoline i cijevi gubi u okolinu koju netreba grijati.