Savjeti - Grijanje

Savjeti za štednju - 2. dio

Savjeti za štednju - 2. dio

Pravilnim prozračivanjem možete izvršiti izmjenu zraka unutar prostorija koje grijete na način da nikako držite malo otvoren prozor cijeli dan. Prozore svaki sat otvorite širom na 2 minute. Pritom nemojte zatvarati grijanje. Topli zrak će istjerati van ustajali zrak a ispod prozora će ući svježi. Zapamtite, zidovi, namještaj, podovi, sagovi kad su jednom zagrijani neće se tako brzo ohladiti. Nabavite posudice za vodu koje objesite na radijatore ili ovlaživač zraka.

Savjeti za štednju grijanja - 1. dio

Savjeti za štednju grijanja - 1. dio

Odlučite se kojom ćete temperaturom grijati stan. Najoptimalnije je dnevni boravak grijati do 21°, sanitarni prostor 23°, spavaću sobu 18°C. Ako imate malo dijete, nemojte ga držati na 25 stupnjeva jer će dijete lako navući prehladu. Djetetu je najbolja temperatura kao u dnevnoj sobi.

Štednja energije

Štednja energije

Prosječna kuća izgrađena prije 30 i više godina, kroz prozore gubi i do 30 % toplinske energije. Zimi je to energija koja je dobivena loženjem kao trošak energenata, a ljeti kao električna struja koja pogoni klimatske uređaje. Zato je danas zbog uštede energije važno ulagati u nove tehnologije kod izrade prozorskih elemenata. Najisplativija je investicija izmjena starih prozora sa novim. Dobar prozor i dvostruko skuplji od starog investicija koja će se vrlo brzo isplatiti.

Centralno grijanje održavanj

Centralno grijanje održavanj

Kućni sustav centralnog grijanja treba prije sezone provjeriti kako vas ne bi neugodno iznenadio kakav kvar ili otkazivanje istog. Ako je uređaj za grijanje star i često se kvari, te je nedjelotvoran, zamijenite ga novim. Nemojte ići na računicu, pa još će izdržati ovu zimu. Zapamtite, sustav za grijanje redovito zakaže za vrijeme najčešćih hladnoća.

Grijanje Kupaonice

Grijanje Kupaonice

Privatna kućanstva najveći su potrošači energije – oko 25% cijele potrošnje energije u kućanstvima troši se u obliku loživog ulja, plina, benzina, ugljena i struje.