Savjeti - Keramičke pločice

Kako izbjeliti pločice

Kako izbjeliti pločice

Ukoliko keramičke pločice u Vašem kupatilu više ne blistaju zbog vidljivih naslaga sapuna ili mrlja od vode, lako ih možete očistiti uz pomoć octa (kvasine).

Važne oznake i postavljanje pločica

Važne oznake i postavljanje pločica

Prilikom kupovine pločica potrebno je obratiti pažnju na slijedeće oznake koje se nalaze na kutiji ili u katalogu:

Na što moramo misliti pri odabiru keramičkih pločica

Na što moramo misliti pri odabiru keramičkih pločica

Loše strane postavljanja keramičkih pločica na pod su: veći financijski trošak neugodna hladnoća poda (ukoliko se ne postavi podno grijanje) lako se oštećuju Keramičke pločice svojevrstan su zaseban svijet u kupaonicama. Praktične, jednostavne i nadasve lijepe, one danas imaju predznak prepoznatljivosti koja se očituje u moru različitih oblika i dizajna. Krajnji korisnik nije ekspert po pitanjima kvalitete, ali ima jasnu sliku kakvu kupaonicu želi. To se odnosi i na pločice. Odluka o izboru temelji se na izgledu, bojama, tj. cjelokupnom dizajnu. To je ono što ga privlači i na temelju čega donosi odluku.

Podne pločice

Podne pločice

Prvo je potrebno vidjeti za koji prostor su vam potrebne. Za kupatilo, kuhinju i hodnike mogu ići bilo koje podne, a dobro je da budu antiklizne, za terase obavezno je da budu otporne na mraz. Prije nego što kupite, probajte ih, slobodno stanite na pločicu da vidite da li klizi, pokvasite je pa vidite kako se ponaša. Za visokofrekventna mjesta treba kupovati kvalitetniju keramiku - žalosno izgleda prostor gdje su poslije 2 godine pločice iskrzane na mjestima gde se najčešće prolazi.

Kupovina pločica zidne pločice

Kupovina pločica zidne pločice

Uvijek su duplo pečene, mekše su od podnih pločica, najčešće su glazirane, glatke, mada se proizvode i u mat varijanti. Samim tim su i klizave, pa nije pametno stavljati ih na pod. Ne zaboravite da se najčešće nesreće u kući događaju u kupatilu.

<< 123 >>